Pretraga
Close this search box.

Dunja Trutin prvi laureat nagrade „Stevan Todorović“ za najbolji rad na izložbi „Pogledi 2023“ na Čukarici

U petak,21. aprila, u Galeriji ‘ 73, svečano je otvorena izložba „Pogledi 2023“, koja predstavlja autentičan projekat Galerije ‘ 73 , vredan pažnje iz više razloga . Najpre, ova izložba koncipirana je na jednoj lepoj zamisli da ukaže na stvaralaštvo mladih umetnika i da afirmiše njihov pogled na umetnost, a ovi umetnici se, kao i većina njihove generacije, podjednako dobro snalaze u klasičnim kao i nekonvencionalnim tehnikama.

Od ove godine Galerija 73, uz podršku Gradske opštine Čukarica, dodeljuje nagradu koja nosi naziv „Stevan Todorović“, autoru najboljeg rada na izložbi, po oceni stručnog žirija. Nagrada, pored plakete podrazumeva dobijanje termina za samostalnu izložbu u narednoj izlagačkoj sezoni. Dobitnica nagrade „Stevan Todorović“, ujedno i prvi laureat ove nagrade, je Dunja Trutin, autorka rada „Podskup 2“ iz 2023. godine. Specijalnu nagradu, pohvalu članova žirija, dobila je Angelina Krstić, za instalaciju-tapiseriju JA i JA, iz 2023. godine.

 

Stevan Todorović je ostavio neizbrisiv trag i kao jedan od osnivača Prvog pevačkog društva i nažalost, kratkotrajne Slikarske škole, prve kod nas , koja se nalazila nedaleko od Saborne crkve. On je kod svojih đaka razvijao veštinu ruke i duha, pomagao im da umetnički stasaju. Oženio se svojom učenicom Poleksijom , koja je i prva žena slikar, rođena u Srbiji. Po njenom ocu, Matiji Banu, nazvan je i deo Beograda, koji se od Košutnjaka spušta do obala Save i preko današnjeg Hipodroma do Senjaka. Na Banovom brdu se nalazi i ulica Stevana Todorovića, koju je on zaslužio kao jedan od osnivača Društva srpskih umetnika Lada , koje jedino u Evropi neprekidno traje od 1904. i sarađuje sa Galerijom ‘ 73.

„I ovoga puta, pružena je šansa najtalentovanijima da se prikažu na javnoj kulturnoj sceni , što je stvaraocima njihove profesionalne dobi veoma značajno. Počeci su najteži, a podrška tada najznačajnija, a oni to zaslužuju svojim neospornim talentom pretočenim u delo. Kada selektori odgovorno pristupe poverenom zadatku i naslute one koji obećavaju, onda čak i sužen izbor, ograničen mogućnostima galerijskog prostora, postaje odraz našeg doba i sistema školovanja na akademijama , ujedno i smernica budućim pokoljenjima . Selektori su se i ove godine potrudili da što sveobuhvatnije prikažu različite likovne discipline , tehnike i pre svega, potpuno suprostavljene poetike i oprečne pooglede na umetnost i život“, izjavila je Mirela Pudar, direktorka

Galerije ‘ 73 . Ove godine, poziv da učestvuju na „Pogledima“, dobilo je njih 22. Učesnici ovogodišnje izložbe su : Katarina Aćimović, Aleksandar Bajunović, Bojana Bojčić, Aleksandra Bošković, Veljko Valjarević, Jelena Vezmar, Milica Vesić, Veljko Vučković, Aleksa Gvozdenović, Angelina Krstić, Dragana Lukić, Mia Manić, Marko Martić, David Mlađović, Marija Paunović, Dimitrije Popović, Pavle Radović, Teodora Rakidžić, Dunja Trutin, Dajana Ćuk, Sonja Ćurin ni Miloš Šarić.

Izložba će trajati do 9. maja.

Tagovi:

Pročitajte još: