Pretraga
Close this search box.

Izložba „Tišina i Senke“ Vjere Damjanović otvorena u Galeriji `73 na Čukarici

Izložba slika „Tišina i Senke“ autorke Vjere Damjanović svečano je otvorena u četvrtak 4. aprila 2024. g. u Galeriji `73.

Ovom izložbom Vjera Damjanović obeležava pedeset godina od svoje prve samostalne izložbe i pet decenija bogatog umetničkog stvaralaštva. Na izložbi su predstavljeni poliptisi i triptisi nastali u okviru ciklusa Tišina i Senke, rađeni tehnikom ulje i akrilik na platnu. Svoj „poseban vizuelni kod”, likovni izraz, gradila je godinama, decenijama, strpljivim istraživačkim radom, poštujući svoj unutrašnji glas, sa spoznajom da jedino on može odoleti svim hirovima pomodnih trendova. Po rečima Nataše Marković, autorke teksta za katalog, slike Vjere Damjanović potvrđuju da obilje značenja postoji samo ukoliko smo i mi spremni na potpunu samopredaju slici.

Izložbu je otvorila Mirela Pudar, direktorka Galerije `73 a potom se obratila i autorka

Vjera Damjanović, rođena 1949. na Cetinju, diplomirala je 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završila 1979. i postdiplomske studije, Odsek za slikarstvo, u klasi profesora Stojana Ćelića. Od 1974. godine izlagala je na 20 samostalnih i više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Izložba će trajati do 16. aprila.

Tagovi:

Pročitajte još: