Pretraga
Close this search box.

ZNAMENITOSTI ČUKARICE: Crkve i hramovi I deo

Crkva svetog Đorđa, Banovo brdo

– Kako Čukarica nije imala svoj hram, trgovac Mitar Jovanović se obratio srpskom patrijarhu Dimitriju januara 1925. sa željom da u znak sećanja na svoje dvoje prerano preminule dece, Julijane i Ljubomira, ustupi zemljište za izgradnju crkve. Jovanović je imao i dve izričite želje: da hram bude posvećen svetom velikomučeniku Georgiju – njegovoj krsnoj slavi, i da se ispod budućeg hrama nalazi njegova porodična grobnica. Projekat hrama delo je arh. Vasilija Androsova, a maja 1928. osvećen je kamen temeljac, a gradnja je završena 1932. Unutrašnjost hrama nije fresko živopisana, nego je urađen skladan moleraj koji se utapao u spoljašnju lepotu hrama. Potpunoj lepoti unutrašnjosti hrama doprineo je ikonostas izrađen u duborezu u duhu ohridske duborezačke škole, a delo je Nestora Aleksijevića. Na zidovima su ikone velikih dimenzija, među kojima se posebno ističe ikona Svetoga Nikole, originalan rad ruskog slikara Kolesnikova. U okviru Crkve Sv. Đorđa radi i dečje obdanište „Đurđevak“.

Hram svete Petke, Čukarička padina

– Hram Sv. Petke podignut je oktobra 2004. u blizini Ade Ciganlije, u naselju Čukarička padina, na uglu Lazarevačkog druma i ulice Obalskih radnika. Temelji hrama su osvećeni 1999, a gradnja je započeta avgusta 2001. Međutim, utvrđeno je da je tlo nestabilno za gradnju jer ima podzemnih voda, te je kao najbolje rešenje prihvaćena je plutajuća ploča. Autor projekta je arh. prof. Branko Pešić. Crkva je projektovana u srpsko-vizantijskom stilu u koji su uneti i elementi savremene arhitekture, kako bi se uklopila u ambijent stambenog naselja. Hram je spolja urađen od belog mermera, ukrašen zlatnim bordurama i rozetama. U osnovi hrama je upisan krst, a crkva ima pet kupola – glavnu i četiri male, od kojih su dve zvonici. Pri hramu je aktivno Društvo pobožnih žena koje sa sveštenicima posećuju bolesne, mešoviti hor, a neguje se i pevničko pojanje.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg, Žarkovo

Temelji hrama su osvećeni septembra 1936. godine, a crkva je završena i osvećena maja 1938. Crkva je zidana po projektu arh. Viktora Lukomskog, a osmišljena je po ugledu na moravsku školu srpskih srednjovekovnih spomenika. Izgled trikonhosa osnovi crkve daju velika polukružna apsida na istočnom delu crkve i dve polukružne pevnice. Iznad centralnog dela uzdiže se veliko kube koje se oslanja na četiri stuba i potporne lukove. Iznad manje priprate na zapadnom delu crkve diže se zvonik. Spoljne fasade crkve su malterisane, sa mestimično postavljenim kamenim blokovima koji su rustično obrađeni i dekorativno razmešteni po površini zida. Za portu Žarkovačke crkve kažu da je jedna od najvećih i najlepših beogradskih porti. Osim hrama i parohijskog doma izgrađenog 1987, obuhvata i kapelu koja je završena 2006.

Tagovi:

Pročitajte još: