Pretraga
Close this search box.

ZA 10 LOKACIJA U SRBIJI IZDATO UPOZORENJE NA OTROVNE ČESTICE! Jedna od njih je na Čukarici!

Na nekoliko hiljada lokacija širom Evrope pronađene su toksične čestice iz „neuništivih hemikalija“. Opasni zagađivači su registrovani i u Srbiji, i to na više od 10 lokacija. Tri lokacije se nalaze u Beogradu, a jedna od njih je Ada Ciganlija.

Kako su naučna istraživanja pokazala ovi zagađivači najčešće preko deterdženata ulaze u vodu i zemljište, a kasnije prirodnim sledom događaja u proizvode široke potrošnje. Nazivaju ih i polifluoroalkilnim supstancama (PFAS), piše Gardijan.

Zapravo to je „porodica čestica“ kojih ima oko 10.000. Dva PFAS-a su posebno opasna, jer su povezana sa nizom zdravstvenih problema. Prvi je PFOA koji može da izazove rak bubrega i testisa, bolest štitne žlezde, ulcerozni kolitis, visoki holesterol i hipertenziju.
Drugi je PFOS povezan sa reproduktivnim, razvojnim, bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde. Na nižim nivoima PFAS je povezan sa imunotoksičnošću. Supstance su pronađene na oko 17.000 lokacija širom Evrope. Od toga, PFAS je otkriven u visokim koncentracijama od više od 1.000 nanograma po litru vode na oko 640 lokacija i iznad 10.000 ng/l na 300 lokacija.

„Ovolika koncentracija me brine, rizikujete da stoka dobije pristup tim vodama i da nju posle konzumiraju ljudi“, rekao je profesor Krispin Helsel, hemičar za životnu sredinu sa Univerziteta Lančester.

Istraživanje je pokazalo da je u Belgiji zagađenje najveće.

Ljudima koji žive u krugu od 15 kilometara od lokacije rečeno je da ne jedu jaja položena u baštama i da izbegavaju domaće povrće. U međuvremenu, 70.000 ljudi koji žive u krugu od pet kilometara dobili su instrukcije da izvade krv kako bi se utvrdilo prisustvo PFAS.

Agencija za životnu sredinu priznala je da je PFOS – poznat kao toksičan za ribe i druge vodene životinje – sveprisutan u životnoj sredini i da će prisustvo PFOS u rekama značiti da mnoge neće ispuniti standarde kvaliteta vode do 2039. godine.

Evropska agencija za hemikalije kaže da će oko 4,4 miliona tona PFAS završiti u životnoj sredini u narednih 30 godina ukoliko se ne preduzmu neophodne mere.

Tagovi:

Pročitajte još: