Pretraga
Close this search box.

VELIKI KAŠALJ POTVRĐEN KOD 565 OSOBA U BEOGRADU, VELIKI BROJ OBOLELIH NA ČUKARICI

U Beogradu u protekle dve nedelje od akutnih respiratornih infekcija obolela je 13.871 osoba, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje. Prijavljeno je i da su 565 osobe obolele od velikog kašlja, a 531 od oboljenja sličnih gripu. Najefikasnija mera prevencije gripa je vakcinacija, poručuju iz zavoda.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd navodi se da je u odnosu na prvu nedelju u januaru, broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija manji za 9,7 odsto ili 15.359 osoba, dok broj obolelih od oboljenja sličnih gripu je veći za 10,2 odsto.

Među obolelima od akutnih respiratornih infekcija najviše je osoba starosne dobi od 20 do 64 godine – 49, 3 odsto, uzrasta od pet do 19 godina – 19, 9 odsto i uzrasta do četiri godine – 19,7 odsto

„Najefikasnija mera prevencije gripa je vakcinacija. Preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija da se što pre vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara za dve do tri nedelje od dobijanja vakcine“, navodi se na sajtu.

Gradski zavod ističe i da se vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija.

Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima.

Smirivanje situacije za oko mesec dana
Načelnica jedinice za imunizaciju u Zavodu za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević rekla je za FoNet da se broj novih slučajeva obolelih na nedeljnom nivou ne smanjuje i da je reč o slučajevima koji su epidemiološki obrađeni, a da ima bar još 100 obolelih koji se nisu javili lekaru.

Begović Lazarevićeva je ukazala da najviše obolelih ima u opštinama Zemun, Voždovac, Čukarica, Zvezdara i Palilula, „možda zato što se revnosnije javljaju lekarima koji ih odmah upućuju na dijagnostiku“.

Dodala je da se zbog toga ne može reći da je smirivanje epidemije na vidiku, ali da će se to možda dogoditi za mesec ili mesec i po dana.

Podsetila da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju 19. decembra 2023. godine i tada je registrovano 312 slučajeva velikog kašlja.

„Nema dovoljno imunizovanih“
Begović Lazarevićeva je rekla da prethodnih decenija nije bilo toliko obolelih, ali da to ne znači da nije bilo velikog kašlja, koji za razliku od velikih boginja i dečja paralize, nikada nije iskorenjen.

Istakla je da je deo razloga što se pojavila epidemija i to što u Srbiji već nekoliko godina nema željenog procenta vakcinisanih koji je 95 odsto, ali je naglasila da je 70 odsto obolelih kompletno vakcinisano u skladu sa uzrastom.

Begović Lazarevićeva je rekla da to ne treba da čudi jer vakcina daje solidan imunitet i sprečava oboljevanje za šest do 10 godina, a nakon toga vakcina više ne može da spreči oboljevanje.

Tagovi:

Pročitajte još: