Pretraga
Close this search box.

U TOPLANI „Cerak“ na Čukarici trenutno se radi na modernizaciji pogona

U TOPLANI „Cerak“ trenutno se radi na modernizaciji pogona, a posao je vredan 16 miliona evra.

Po njegovom završetku korisnici koji se snabdevaju toplotnom energijom iz ovog postrojenja dobiće sigurniju i kvalitetniju isporuku, dok će se u gradu smanjiti emisija ugljen-dioksida. Novac za sanaciju toplane obezbeđen je kroz zajam Nemačke razvojne banke, a jedan deo od JKP „Beogradske elektrane“.

Iz ovog pogona toplotnom energijom i potrošnom toplom vodom snabdevaju se domaćinstva na Julinom, Labudovom i Petlovom brdu, Zmajevcu u Žarkovu, Filmskom gradu, Skojevskom naselju, Starom Ceraku, Cerak vinogradima, kao i u pojedinim delovima Rakovice, Belih voda i Vidikovca.

Rekonstrukcija i modernizacija TO „Cerak“ započela je u prošle godine. Oko 11,5 miliona evra obezbeđeno je iz sredstava zajma Nemačke razvojne banke, dok je ostatak finansija obebedilo preduzeće „Beogradske elektrane“.

– Sledeće grejne sezone 30.000 stanova i gotovo 100.000 metara kvadratnih poslovnog prostora grejaće se iz najsavremenijeg proizvodnog postrojenja – rekao je direktor „Elektrana“ Vanja Vukić. – Građevinski radovi na izgradnji novog dela pogona u kom će biti smešteni ekspanzioni sudovi sada se privode kraju. Nakon završetka tih radova i ugradnje opreme biće započeto uvođenje nadzorno upravljačkog sistema kojim će biti omogućeno pravovremeno i optimizovano vođenje proizvodnog procesa u toplani.

Tagovi:

Pročitajte još: