Pretraga
Close this search box.

Tribina o bezbednosti u saobraćaju osoba sa invaliditetom „Budimo bezbedni“ na Čukarici

Tribina o bezbednosti u saobraćaju osoba sa invaliditetom, pod nazivom „Budimo bezbedni“, održana je danas u prostorijama MZ „Staro Žarkovo“. Tribinu je organizovalo Udruženje „Budimo bezbedni“ u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, a sa ciljem potpune inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo.

Prisutnima su se obratili predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević, a aktivno učešće u tribini uzeli su članica Opštinskog veća Stana Lukić, sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Baradić, direktorka ŠOSO „Sveti Sava“ Valentina Radulović, nastavnici i učenici, kao i članovi udruženja. Moderator tribine bio je Milan Raonić.

Pozdravivši prisutne predsednik Srđan Kolarić se zahvalio inicijatorima tribine, posebno predsednici Udruženja „Budimo zajedno“ Dei Đurđević koja je i pokrenula javne tribine kao jedan od načina da ljudima prenesemo poruku o značaju bezbednog učešća i odgovornog ponašanja u saobraćaju i podizanja svesti društva o osobama sa invaliditetom.

„Gradska opština Čukarica, u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj grada Beograda radi na povećanju nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Opština je spona koja zahteve, koje nam građani upućuju po pitanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, kao što su postavljanje ležećih policajaca i obeležavanje pešačkih prelaza, naročito u zonama škola i vrtića, prosleđuje Sekretarijatu i na taj način unapređujemo bezbednost“, reako je predsednik i dodao da su aktivnosti opštine, takođe, usmerene na brigu o osobama sa invaliditetom i poboljšanje kvaliteta njihovog života.

„Imamo dobru saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom, te zajedno obeležavamo svake godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom izložbom rukotvorina i radova dece i mladih u holu opštine. Takođe smo vodili računa i o prevazilaženju fizičkih barijera, te smo na zahtev građana postavili i veliki broj rampi za osobe sa invaliditetom“, istakao je predsednik i naglasio da se nada se da će ova tribina još više učvrstiti već dobru saradnju, a sve u cilju edukacije građana da imaju poseban osećaj kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, te da na taj način pokažemo da su jednaki članovi naše zajednice i da društvo ima obavezu da dodatno brine o njima.

Dea Đurđević je istakla da je cilj udruženja i tribina, koje organizuju već tri godine, da čuju i ukažu javnosti i nadležnim institucijama na potrebe osoba sa invaliditetom. Ona je izrazila zahvalnost predsedniku i Gradskoj opštini Čukaraica koja je odmah prepoznala i podržala rad udruženja i trudi se da redovno sprovodi aktivnosti koje omogućuju kvalitetnije uslove života osoba sa invaliditetom.

 

U direktnoj komunikaciji, građani i predstavnici udruženja postavljali su pitanja i predlagali koje su potrebe, a najviše predloga se odnosilo na nabavku specijalizovanih vozila na nivou Grada, posebno za prevoz na slobodne aktivnosti, uvođenje sistematskih pregleda posebno za lica koja nisu u mogućenosti da izlaze iz kuće, češće banjsko lečenje, kao i sportske aktivnosti, te formiranje kol–centra za potrebe invalida. Sa namerom da sve izneto prenese nadležnim institucijama, Dea Đurđević je rekla da je zato ključno napraviti jedinstveni registar sa podacima koliko je invalida i koje su njihove potrebe, te da će o svemu ovom biti reči i na karavanu kroz Srbiju koji će uskoro početi, a prvi gradovi gde će posle Beograda biti su Smederevo i Požarevac.

Tagovi:

Pročitajte još: