Pretraga
Close this search box.

Šta sve živi u čukaričkom jezeru i šta je prava istina o SOMOVIMA OD 2 METRA

Čačanski ronioci bili su iznenađeni kada su nedavno tokom redovnog noćnog trenažnog ronjenja na Adi Ciganliji zatekli impozantan primerak ribe tolstolobik. Sve su snimili kamerom i kažu da je bio duži od metra i da ima oko 50 kilograma. Šta sve živi u vodi Savskog jezera? Prošle godine na tu temu razgovarali smo sa Janezom Kranjcom, profesionalnim podvodnim fotografom i roniocem, koji je najrelevantniji da priča na tu temu, a evo šta nam je on tada ispričao.

Kranjc je već na početku razgovora naglasio da sve što živi u Savskom jezeru, nije opasno po kupače, te da ne postoji razlog za strah.

– Ada Ciganlija je puna somova raznih veličina. Čak ni ti veliki somovi, ni priče koje su bile pre par godina da su somovi nešto uradili… ništa ne može da se desi, jer se sve sklanja od nas. Svi ti stanovnici Ade se drže u dubini, mada se može nekada primetiti som koji pliva ispod površine ili tolstolobik – priča Janez.

Stanovnici u vodi na Adi su, kako kaže, uglavnom oprezni i neće tek tako prilaziti ljudima. Uglavnom se drže na distanci, na granici vidljivosti, da ih možemo primetiti kao oblik.

– Zanimljivo je da je moj kolega fotograf Nikola Doder ove godine pratio jednog soma koji se nalazi ovde i napravio je seriju zarona koji su rezultirali fotografijama koje su bile svuda po medijima. To se dešava svake godine, nije ništa neuobičajeno. Jedino što je Nikola znao gde je som, kako da ga fotografiše, a da ga ne uznemiri – kaže Janez.

Šaran, smuđ, slatkovodni rak, kalifornijska kornjača, slatkovodna meduza…

Na Adi su se, kako kaže, pojavila i velika jata šarana. Pojasnio je da je to veoma oprezna riba i da neće da priđe blizu, međutim da ovog leta prilaze.

– Ima smuđeva, štuka, grgeča, tj. bandara.. obilje raznih školjki i puževa, što je pokazatelj kvaliteta vode. Slatkovodni rakovi, pa čak i neke invazivne vrste kao što su manići, koji ne žive kod nas, već su se slučajno našli.. Ima i kalifornijskih kornjača… – priča nam Kranjc.

Odgovarajući na pitanje na kojoj se dubini kupač može susresti sa somom, Kranjc kaže da u zavisnosti od toplote vode, somovi se nalaze na različitim dubinama. Kada je voda topla, onda se sakriju u veće dubine, a kada je temperature vode optimalna onda se mogu videti i na dubini od 3-4 metraMeduze možete pronaći na bilo kojoj dubini. Ipak, živi svet Ade Ciganlije je najviše koncentrisan uz travu..

– Trava je kao podvodni grad, tu su ribe, puževi, školjke… Nije samo zbog skrovišta, već tu ima i hrane, tu se sve dešava – objašnjava Kranjc.

Govoreći o somovima, Kranjc naglašava da odavno nisu videli soma većeg od 1,7 metra. Davno, ranijih godina kaže da su viđali i veće, ali da misli da su oni uginuli i da ih trenutno nema preko 2 metra.

Somovi mogu da budu i zaštitni znak Ade Ciganlije, jer se mnogo priča o njima. Mi godinama pratimo, fotografišemo, znamo gde možemo da ih nađemo.. One su teritorijalne ribe i kada naprave gnezdo, one su tu i ne idu nigde odatle. Godinama unazad beležimo slike i video zapise, gledamo šta se tu dešava – priča Janez.

Zubi soma su kao ona žičana četka za sudoperu, nisu uopšte oštri. On guta, kada ulovi ribu, raka, pijavicu, on to samo proguta – objašnjava.

Da nema trave, Ada Ciganlija bi postala bara za dva dana

Posetioci Ade Ciganlije se često žale na travu u jezeru, ali Janez naglašava da je ona mnogo važna i za kvalitet vode, te da bi bez nje to mesto postalo bara za dva dana.

– Trava ima veliku ulogu u aerizaciji jezera, oslobađanje kiseonika putem fotosinteze. Ona filtrira vodu, u njoj žive razni stanovnici koji su važni za ekosistem.

Smatra da je na Adi prilično stabilan ekosistem, a da rukovodstvo Ade redovno kosi i održava travu kako treba.

 

Blic.rs

Tagovi:

Pročitajte još: