Pretraga
Close this search box.

Predstava „Ikarov let“ na Čukarici

Na dečijoj sceni Kulturnog centra „Čukarica“ u subotu, 6. aprila sa početkom u 12 časova, glumci pozorišta „Ars Longa“ izvešće predstavu „Ikarov let“.

Tekst je napisao Predrag Kolarević, koji je i režirao ovu predstavu.

Glavne role u ovom komadu pozorišta igraju profesionalna balerina Tanja Damjanovski, u ulozi Ikara, i akademski glumac Predrag Kolarević, u ulozi Dedala. Ovi umetnici žele da deci približe ovu antičku legendu o prvim ljudima koji su leteli nebom. Treći akter je glumica Slađana Mikić, koja se pojavljuje u ulozi boginje Atine, a na kraju predstave žongliranjem svetlosnih kugli dočarava Sunce, koje topi Ikaru vosak na krilima. Predstava je igrana u mnogim kulturno-obrazovnim ustanovama kao i na pozorišnim festivalima i kulturnim manifestacijama.

Ikarov let je predstava u kojoj su prisutni elementi glume, lutkarstva, baleta, a protkana je numerama klasične muzike.

Glumci sporadično animiraju tri lutke (lutke Ikara, Dedala i Minoja) koje je izradio profesionalni lutkar Zoran Ćule-Stojanović. Radnja predstave prikazana je u lavirintu, kroz čije bezizlazne hodnike Ikara i Dedala proganja kralj Minoj koji ih je tu zatvorio. Dedal je, kao veliki pronalazač tog doba, napravio plan i sagradio lavirint. Zatim je pomogao hrabrom junaku Teseju da pobegne iz lavirinta, pošto je ovaj pobedio opasno čudovište Minotaura, inače Minojevo mezimče. Minoj je zbog toga u lavirint zatvorio Dedala i njegovog sina Ikara i oteo od njih plan prolaza. Galebovi i rode nastanjene na vrhovima zidina začaranog kruga hodnika ukazali su ocu i sinu kako da naprave krila i pobegnu iz zatočeništva. U toku leta, Ikar je leteo visoko do sunca, uprkos savetima svoga oca da to ne čini. Zbog toga mu se istopio vosak pomoću koga su bila pričvršćena krila, pa je pao u more gde je nastavio da pliva zajedno sa delfinima.

Cena karte je 500,00 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: