Pretraga
Close this search box.

PARK, ŠUMA, IZLETIŠTE: „OAZA“ ČUKARICE KOŠUTNJAK

Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Košutnjak je ujedno i prelepi vidikovac ka centru Beograda i prijatno mesto za boravak u prirodi. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama za rekreativne šetnje.

Verovatno je ime Košutnjak nastalo zbog košuta, kojih je nekad ovde bilo. Sve do 1903. gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane.

Granica između opština Čukarica i Rakovica ide sredinom ulice Kneza Višeslava, spušta se niz Košutnjak pored SRC „Pionirski grad“ (koji pripada Opštini Rakovica) i nastavlja trasom železničke pruge.

Na obroncima Košutnjaka, nalaze se Šumarski fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a u blizini su i Filmski grad i studiji Radio-televizije Srbije. Republički hidrometeorološki zavod i Republički zavod za sport takođe su na Košutnjaku.

Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“ prostire se na oko 40 hektara, ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Raspolaže i trim stazom i uređenim smučarskim površinama. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku postoji letnja i zimska ski-staza.

U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma. Na Košutnjaku se nalaze i Kamp „Košutnjak“ i Hotel „Trim“ i više restorana. Košutnjak je i popularno mesto za održavanje kulturnih, zabavnih i muzičkih događaja („Voxstock“, „Forest fest“, „Supernatural“…).

Na severozapadnom delu Košutnjaka je Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. koji je jedinstven je po tome što ga je podigao neprijatelj u znak poštovanja prema protivniku.

Košutnjak je strogi prirodni rezervat kojim upravlja Šumsko gazdinstvo Beograd.

Tagovi:

Pročitajte još: