Pretraga
Close this search box.

Otvorena dokumentaristička izložba Milivoja Miša Rupića “Stopama despota Stefana Lazarevića“ na Čukarici

Uokviru Dana evropske baštine, koji se već 18 godina organizuju u Galeriji ‘ 73 na Banovom brdu, sinoć je pred velikim brojem posetilaca otvorena dokumentaristička izložba “Stopama despota Stefana Lazarevića” koju je priredio autor Milivoje Mišo Rupić.

Manifestaciju Dani evropske baštine otvorio je predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić. On se zahvalio autoru Milivoju Mišu Rupiću na uloženom trudu, kao i direktorki Galerije ’73 Mireli Pudar koja godinama sa uspehom predvodi ovu ustanovu kulture prezentujući njeno kulturno blago, ne samo u zemlji i regionu, već po mnogim meridijanima.

Kolarić je istakao da Gradska opština Čukarica kontinuirano ulaže u kulturu i podsetio da je pre nekoliko meseci otvoren Zavičajni muzej u Žarkovu, kao i da se podizanjem spomenika ova opština dostojno odužila dubrovačkom Srbinu Matiji Banu, po kome je Banovo brdo dobilo ime.

“Ulaganje u kulturu predsgavlja ulaganje u budućnost, a mi se kao lokalna samouprava zaista trudimo da umetnicima izađemo u susret”, rekao je Kolarić zvanično otvarajući izložbu.

U uvodnoj reči direktorka Galerije ’73 Mirela Pudar je istakla da je autor dve godine veoma studiozno istraživao lik i delo jednog od najznačajnijih srpskih vladara.

“Trebalo je obići znamenita mesta, izraditi autentične fotografije istražiti dokumentarističku građu. Zasigurno ćete na izložbi saznati neki novi podatak koji ćete u svom mozaiku sklopiti o velikom despotu Stefanu Lazareviću, čoveku koji je grad Beograd pretvorio u prestonicu i značajno doprineo razvoju privrede, a kao veliki ktiror dao nemerljiv zamajac duhovnom razvoju Srbije”, kazala je Mirela Pudar.

Autor Milivoje Mišo Rupić je rekao da nije bilo nimalo lako izdvojiti ono što je Stefan Lazarević ostavio u nasleđe generacijama, naglasivši da je na panoima prikazan tek deo despotovih tragova, a kao jednu od najvećih tekovina njegove vladavine istakao je – mir.

“Mudrom politikom, taktikom, hrabrošću izgradio je dobre odnose sa Osmanlijama, Ugarima, Zetom, Bosnom, Dubrovnikom, Mletačkom Republikom… Za sve vreme njegove vladavine Srbija je živela u miru”, istakao je Rupić.

Publika je potom na 26 izloženih panoa mogla da se upozna koje je to kule, gradove, manastire i crkve podigao despot Stefan velikodušno podržavajući Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i kakve je tragove ostavio u pravosuđu i srpskoj književnosti.

U sklopu programa nastupili su violinistkinja Marija Lukić i pisac Neđo Ćićo Stojanović.

Izložba se može pogledati do 4. oktobra, a realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, kao i GO Čukarica.

Tagovi:

Pročitajte još: