Pretraga
Close this search box.

Otvaranje tradicionalnog 35. Čukaričkog likovnog salona

 

U četvrtak, 22. decembra sa početkom u 19 časova, u Galeriji `73 biće otvoren 35. Čukarički likovni salon, tradicionalna umetnička manifestacija ove galerije koja se održava već duže od tri decenije. Namera organizatora ove izložbe jeste da jedanput godišnje okupi odabrane likovne umetnike. Kao i prethodnih godina, umetnici izlažu po pozivu članova Umetničkog saveta galerije, ove godine njih 22. Poziv da izlažu na ovogodišnjem Salonu dobili su: Marko Vukša, Kamerni trio (Elizabeta Matorkić Bisenić, Lidija Uzelac, Miron Mutaović), Žolt Kovač, Radmila Lizdek, Vladan Ljubinković, Aleksandra Marić, Borjana Mrđa, Milorad Panić, Saša Pančić, Dušan Petrović, Rajko Popivoda, Dragan Rajšić, Tamara Rakić, Jovan I Rakidžić, Kristina Ristić, Đurđa Sivački, Daniela Fulgosi, Ana Cerović, Đorđe Čpajak i Miloš Šarić.

„Svaka izložba formirana na ovaj način, bez zadate osnovne teme ili slogana, svojevrsni je izazov za same umetnike da osvetle određene pojave i kretanja vitalnog organizma likovne umetnosti. Stilska, idejna i formalna raznolikost izloženih dela predstavlja osnovu za poređenja i zaključke. Umetnici se fokusiraju na različite aspekte likovnog stvaralaštva, koji oslikavaju i zbivanja u društvu. Oni na ovoj postavci razvijaju sopstvene vizuelne estetike, a njihova dela su odabrana na osnovu umetničkog kvaliteta i mogućnosti interpretiranja na različitim nivoima i sa novim vizuelnim narativom. Preispitivanje likovnih tradicija i korišćenje iskustava iz istorije moderne i postmoderne umetnosti možda su niti koja povezuju na prvi pogled prilično različite umetničke ličnosti“ (Izvod iz teksta za katalog, Natalija Cerović – istoričar umetnosti)

I ove godine Galerija `73 uz podršku Gradske opštine Čukarica dodeljuje nagradu koja nosi naziv “Poleksija Todorović”, a koja će biti dodeljena autoru najboljeg izloženog rada na Salonu, po oceni stručnog žirija. Kao jedna od prvih slikarki u srpskoj sredini, Poleksija Todorović je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, u aktivnostima Beogradskog ženskog društva, zatim i u pedagoškom radu, kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi. U Poleksijinom doprinosu razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka, pronalazimo važne razloge za baštinjenje njenog lika i dela, negovanjem sećanja na umetnicu.

Izložba će biti otvorena do 10. januara 2023. g.

Tagovi:

Pročitajte još: