Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Održana četvrta „Gljivarska trpeza“ na Čukarici

Već tradicionalna, gastronomsko turistička manifestacija pod nazivom „Gljivarska trpeza – Gulašijada“, održana je na piknik terenima na Adi Ciganliji, u organizaciji Turističke organizacije Čukarica, a u saradnji sa Mikološko – gljivarskim savezom Srbije i pod pokroviteljstvom Gradske opštine Čukarica.

Pobednik, u ukupnom plasmanu je Udruženje gljivara „Bukovača“ iz Ćićevca. Prvo mesto, u kategoriji gulaš od gljiva, osvojilo je društvo „Svarog“ iz Svrljiga , a pehar, kategoriji čorbasto jelo, pripao je udruženju „Bukovača“ iz Ćićevca. Najuspešniji, u kategorijama, pleh roštilj i slatko od gljiva bili su članovi udruženja „Niš“ i „Bukovača“ iz Ćićevca. Pehare i priznanja, kao i vredne nagrade, kotliće i alat za pripremu roštilja, pobednicima su uručili predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović, pomoćnik predsednika Jovica Gostojić i direktorka Turističke organizacije Čukarica Dragana Zec.

Na ovogodišnjoj „Gulašijadi“ učestvovalo je preko 20 mikološko gljivarskih društava iz cele Srbije, sa Kopaonika, iz Niša, Vranja, Svrljiga, iz Smedereva, Sremske Mitrovice i drugih gradova, a po prvi put, manifestacija je dobila i međunarodni karakter jer su joj prisustvovali gosti iz Grčke, iz mesta Grevena, koji nosi titulu “Evropski grad gljiva”, gosti sa ostrva Krf, kao i gosti iz Severne Makedonije, iz Bitole.

Ovogodišnju „Gljivarsku trpezu“, otvorile su direktorka Turističke organizacije Čukarica Dragana Zec i predsednica Skupštine opštine Čukarica Lidija Jovanović, a prisustvovao je i pomoćnik predsednika Jovica Gostojić.

„Drago nam je da smo u prilici da vas pozdravimo na još jednoj „Gljivarskoj trpezi“, manifestaciji koju zajedno sa Mikološkim savezom Srbije i uz podršku naše opštine organizujemo na Adi Ciganliji, četvrtu godinu. Ovo mesto nismo slučajno izabrali jer, ako niste znali, Ada Ciganlija je zaštićeno stanište čak 400 vrsta gljiva i jedino je mesto gde možete naći gljivu Zvezdaču. Tokom današnje manifestacije, saznaćemo od naših prijatelja mikologa još mnogo toga o gljivama , naučićemo kako da spremamo i slatka i slana jela od gljiva i naravno neka od njih ćete imati priliku i da probate“, rekla je Dragana Zec prilikom otvaranja. Predsednica Skupštine Lidija Jovanović se zahvalila svim učesnicima, mikolozima i članovima društava iz cele Srbije , kao i gostima iz Grčke i Severne Makedonije koji su svojim učešćem podržali ovu gastronomsko – turističku manifestaciju. „Drago nam je da je naša Turistička organizacija zajedno sa Mikološko – gljivarskim savezom , pokrenula ovu manifestaciju i da ona, iz godine u godinu, okuplja sve veći broj ljubitelja i poznavalaca gljiva“, rekla je prilikom otvaranja Lidija Jovanović pozdravivši brojne posetioce Gulašijade.

Za ocenu jela, u četiri kategorije: čorbasta jela,gulaš od gljiva, pleh roštilj i slatko bio je zadužen stručni žiri, a svi posetioci imali su priliku da na, licu mesta, probaju šta su pripremili gljivarski kulinari i tom priliikom uživaju i u celodnevnom muzičkom programu.

Tagovi:

Pročitajte još: