Pretraga
Close this search box.

Obeležena 105. godišnjica oslobođenja ovog naselja na Čukarici u Prvom Svetskom ratu

Povodom obeležavanja 105 godina od oslobođenja Železnika u Prvom Svetskom ratu, u porti Hrama Svetog kralja Srefana Dečanskog održan je moleban i položeni venci na spomenik borcima za oslobođenje Železnika i Srbije u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Moleban su služili sveštenici Hrama, a prigodan kulturno-umetnički program pripremili su članovi Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. podružnica Železnik.

Obeležavanju godišnjice oslobođenja prisustvovali su predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović i član Opštinskog veća Aleksandar Blagojević, koji su u ime opštine položili venac na spomenik palim borcima. Među prisutnima su bili i članovi Udruženja potomaka solunskih ratnika “Dr Arčibald Rajs”.

Vence su položile i delegacije Vojske Srbije, Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1920, mesne organizacije SUBNOR Stari Železnik i Novi Železnik, kao i potomci poginulih ratnika Nikola i Gordana Arsić i Ilinka Todorović.

Spomenik palim oslobodiocima koji su bili žitelji Železnika podigli su njihovi potomci i sugrađani, a odavanjem pošte današnje generacije stanovnika ovog naselja čuvaju uspomenu na svoje hrabre sugrađane. Spomenik je na inicijativu Udruženja i uz podršku opštine nedavno obnovljen, a na njemu su uklesana imena 209 žitelja Železnika, boraca za oslobođenje Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Naknadno je saznato za još 5 oslobodioca, a od ukupnog broja poginulih čak 111 je stradalo u logoru. S obzirom na činjenicu da je Železnik u tom periodu imao oko 250 kuća, dolazimo do toga da je skoro iz svake kuće po jedan stradao, što je prevelika cena za slobodu.

Tagovi:

Pročitajte još: