Pretraga
Close this search box.

Novi korak ka izgradnji pešačko-biciklističkog mosta između Novog Beograda i Čukarice

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izrada tehničku dokumentacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko Save, a koja će povezati Novi Beograd i Čukaricu.

Ugovoreni rok za ovaj posao biće 765 dana, a vrednost nabavke je 125 miliona dinara, objavila je eKapija.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, projekat pešačko-biciklističkog mosta je prioritetni gradski projekat, čija površina obuhvata iznosi oko 4,8 hektara.

Planirano je da se most uklopi u „jedinstveni kontekst akvatorije reke Save, prirodnih vrednosti Ade Ciganlije i priobalnog keja novobeogradskih blokova“.

„Forma i konstrukcija mosta treba da bude elegantna, laka, ekonomična, optimalna. Pri tom je neophodno voditi računa o nameni, načinu izvođenja i održavanju, o neometanom kretanju lica koja se otežano kreću na svim ulazima i prilazima objektu, kao i na svim pešačkim stazama“, stoji u dokumentaciji.

Pešačko-biciklistički most sa pristupnim rampama preko reke Save predviđen je između novobeogradskog bloka 70 i Ade Ciganlije, a planirano je da bude napravljen od kombinacije čelika na lukovima i armirano-betonske konstrukcije na osloncima, preko kojih se ostvaruju veze sa pilonima.

Most je ukupne dužine oko 520 metara, širina korisne površine puta je oko šest metara, sa dvosmernom biciklističkom stazom, i pešačkom stazom na najmanje polovini širine profila kao i liftovima za osobe koje se otežano kreću.

U tenderskoj dokumentaciji između ostalog se traži da glavne konstruktivne stubove mosta treba planirati tako da ne ugroze plovni put Save prema uslovima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

,,Treba planirati konstrukciju mosta koja ne ugrožava stabilnost nasipa, zone zaštite vodoizvorišta i prirodne vrednosti“, ističe se u tenderu.

Rok za podnošenje ponuda je 8. decembar u 13 časova.

Tagovi:

Pročitajte još: