Pretraga
Close this search box.

KUBANCI NASELJAVAJU PRIGRADSKI DEO ČUKARICE

Posle „najezde“ Rusa i Ukrajinaca, u Srbiju su počeli sve više da dolaze i žitelji drugih udaljenih krajeva sveta. Za razliku od pridošlica sa istoka, novi došljaci dolaze nam iz afričkih zemlja, sa Kube, iz Brazila… Ono po čemu se još razlikuju jeste i standard, a o čemu se vrlo lako može suditi imajući u vidu da ne zaklupljuju stanove po gradu, već uglavnom tragaju za kvadratima na širim obodima grada.

– Iskreno, ne malo, nego sam i više nego bio iznenađen kada sam u Ostužnici u gradskom autobusu video ljude sa Kube. Njih dvoje, čini se vrlo mirne naravi, ušli su u autobus, nikoga ništa nisu pitali, izašli su kod Beogradskog sajma. U prvu ruku pomislio sam kako u Ostružnici imaju neke prijatelje ili poznanike, ali ne. Bili su oni u autobusu i naredni dan i svaki sledeći. Bili su oni podstanari u Ostružnici i svaki dan su išli na posao u grad – priča nam sagovornik koji decenijama živi u Ostručnici, mestu nadomak Beograda i koji svaki dan putuje u prestonicu da radi.

Naš sagovornik dodaje da nije ovaj par jedini. Vrlo brzo u Ostružnici je počeo da viđa i još mladih ljudi. Kaže da je čuo da su došli sa Kube. Stan plaćaju oko 150 evra, koliko je u Ostružnici moguće zakupiti oko 50 kvadrata, rade za nekih oko 550 i nisu došli sa „dubokim džepom“.

– Nisu to ljudi koji imaju para. Mladi su, nemaju više od 35 do 40 godina. Gledaju da prođu što jeftinije, a imajući u vidu da rade manje plaćene poslove. Nisu oni kao Rusi koji su došli sa novcem i ovde rade uglavnom u IT sektoru od kuće – kaže nam MIljan iz Ostružnice.

Prema zvaničnim podacima, godišnje se u Srbiji izda i do 20.000 radnih dozvola strancima. Najviše ih dolazi iz Kine, Turske, Rusije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije…

Početkom prošle godine zvanično se najavljivao dolazak 12.000 radnika iz Azije plus hiljadu iz Indije.

Tagovi:

Pročitajte još: