Pretraga
Close this search box.

Izložba „Kabinet umetnosti” u Istri povodom obeležavanja pola veka postojanja „Galerije 73” sa Čukarice

Na Festivalu srpske kulture u Istri, koji se organizuje petnaesti put, priređena je izložba „Kabinet umetnosti”. Ove jeseni povod je obeležavanje pola veka „Galerije 73” koja radi pod okriljem beogradske opštine Čukarica. Program je priređen u saradnji sa Galerijom Srpskog kulturnog centra u Puli, gde je Milan Rašula direktor ovog centra, podsetio na značaj događaja, kao i direktorka „Galerije 73” Mirela Pudar i Branka Spaić Fleger, članica Veća Opštine Čukarica.

– Poslednjih godina opština podržava veoma uspešnu regionalnu kulturnu saradnju „Galerije 73” a kultura je najbolji način približavanja i međusobnog upoznavanja, što će biti prioritet i u narednom periodu – istakla je Spaić Fleger. Direktorka Pudar kazala je da „Galerija 73” neguje umetnička susretanja na sebi svojstven način.

– Tako pružamo priliku da mladi stvaraoci iz različitih oblasti kulture prikažu svoja dela i razmene iskustva. Autori koji su već poznati na umetničkoj sceni, priznaju da im je čast sarađivati sa institucijom kulture koja u kontinuitetu postoji pet deceija. Ako pogledate na mapu aktivnosti, koje se odvijaju u prostoru „Galerije 73” i u njenoj regionalnoj kulturnoj misiji, zapaža se čvrsto ispletena mreža tradicionalnih i modernih tendencija. Baštini se sve što je ovoj regiji ostavljeno u nasleđe i podržava dalji razvoj kulture. U tome kreativni tim učestvuje na jedinstven način, jer osim svojih potencijala koriste i inovativnost svih onih koji poseduju stvaralači i pokretački duh. Trudimo se da pomeremo granice delovanja po uzoru na evropske galerije – istakla je Pudar. A, da je ova velika kulturna smotra posvećena tradicionlnom prijateljstvu dve institucije kulture, čija namera je da se afirmiše i unapređuje srpska kultura, naglasio je Rašula. – Na naše veliko zadovoljstvo kao organizatora, a verujem i radost gostujuće galerije, ovom izložbom  nastavljamo našu višegodišnju saradnju, a sada kroz predstavljanje stvaralaštva naših mladih umetnika – rekao je direktor Srpskog kulturnog centra u Puli. Događaju su prisustvovali predsednik Veća srpske nacionalne zajednice istarske županije Miloš Bajić, predsednik srpske zajednice u Poreču Slobodan Aleksić, kao i brojne zvanice kulturnog života Pule. Izložba će trajati do 3. novembra.

Podsećamo, galeriju na Banovom brdu utemeljila su priznata imena naše likovne scene predvođeni Đorđem Kadijevićem, likovnim kritičarem i istoričarem umetnosti. „Galerija 73” je uprkos mnogim izazovima, kako je istakla Pudar, našla svoj put na kome je prepoznatljiva i sada važi za savremen prostor sa snažnim tradicionalnim elementom koji je prilagođen ovom vremenu, a to znači da je budućnost galerije na čvrstim temeljima.

Tagovi:

Pročitajte još: