Pretraga
Close this search box.

Izložba i predavanje ruske umetnice Irine Carjeve u Galeriji 73 na Čukarici

Galerija `73 imaće veliku čast da predstavi izložbu i predavanje ruske umetnice, bogoslova i pedagoga, Ine Carjove, pod imenom ”Ponoćno sunce”.

Reč je o kolekciji njenih slika čiji motiv je prevashodno srpsko ruska sakralna arhitektura, kao i srpski i ruski pejzaž. Carjova pripada znamenitoj školi ruskog pejzaža, koji je tako proslavio Ljevitan, premda je slikarstvo studirala u Firenci, da bi se bolje upoznala sa zapadnim majstorima.

Ina je već poznata srpskoj publici. Njen intervju, dat ruskim medijima pod nazivom ”Šta je to Srbija”? – nakupio je već više od 140 000 pregleda, te je postao svojevrsna senzacija.

Ina se, naime, moglo bi se tako reći, specijalizuje naročito za problem ”kosovoskog zaveta”. Zaista se može reći da je ona mitski fascinirana Kosovom i Metohijom. U poslednje vreme ona je počela, doduše, da otkriva i druge slojeve srpske kulture, čitajući na srpskom Crnjanskoga, učeći srpski i – interesujući se za fenomen Jasenovca. Nakon izložbe u digitalnom formatu u Galeriji 73, predviđen je razgovor i predavanje Carjove.

Kako ovaj, tako i drugi predviđeni susreti u Republici Srpskoj, organizovani su pod pokroviteljstvom Ministarstva za Visoko obrazovanje Republike Srpske.

Tagovi:

Pročitajte još: