Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Obeležena godišnjica odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu na Čukarici

Povodom obeležavanja 108 godina od borbe za odbranu Beograda u Prvom svetskom ratu, položeni su venci na spomenik palim srpskim vojnicima. Počast hrabrim borcima odali su i vence položili, u ime opštine Čukarica predsednik Srđan Kolarić i član Veća Aleksandar Blagojević.

U ime Ambasade Nemačke, venac je položio vojni ataše potpukovnik Ditrih Jenš, a vence su položile i delegacije Udruženja potomaka solunskih ratnika ratnika Dr Ačibald Rajs, Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, kao i delegacije SUBNOR Čukarica i Udruženja Stari Čukaričani.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, koji je tom prilikom istakao da se sa velikim pijetetom i zahvalnošću sećamo hrabrih boraca, njihove žrtve i prenosimo mlađim generacijama da u sećanju čuvaju njihovu ljubav i odanost otadžbini i srpskom narodu i pamte reči komandanta majora Dragutina Gavrilovića koje su ostale i ostaće zauvek upamćene kao izraz rodoljublja i posvećenosti domovini i njenoj slobodi.

„Zahvaljujem se i Udruženju potomaka ratnika , koji čuvaju uspomenu na našu slavnu istoriju i zahvalnost, a izražavam zahvalnost i opunomoćenom predstavniku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, koji svojim prisustvovom odaje počast i srpskim i nemačkim vojnicima čije su večne kuće na ovim prostorima u Košutnjaku“, rekao je predsednik. Delegacije su položile vence i na spomenik nemačkim vojnicima, a prisutnima se obratio vojni ataše Ambasasde Savezne Republike Nemačke potpukovnik Ditrih Jenš.

O „Danu hrabrih ratnika“ govorio je predsednik Udruženja potomaka solunskih ratnika Rade Trifunović, a o danima odbrane Beograda i spomeniku koji je nemački general Mekenzen podigao srpskim vojnicima diveći se i poštujući njihovu hrabrost, govorio je član Izvršnog odbora Nikola Krivošić.

Pesnik Neđo – Ćićo Stojanović kazivao je svoje stihove „Junačku pesmu o Srbinu“.

Tagovi:

Pročitajte još: