Pretraga
Close this search box.

(FOTO) „U čast Velikanu Matiji Banu“ na Čukarici

Dokumentaristička izložba pod nazivom „U čast Velikanu Matiji Banu“ , otvorena je danas ispred zgrade opštine Čukarica, pored spomenika čuvenom diplomati, eruditi, književniku, po kojem Banovo brdo nosi ime.

Sa željom da najmlađe žitelje, osnovce Banovog brda i Čukarice, upoznaju sa delom i značajem Matije Bana, opština Čukarica i Galerija ‘73 pripremili su izložbu, koju su posetili učenici Osnovne škole „Filip Kljajić- Fića“ i „Josif Pančić“.

U razgovoru sa autorom Milivojem Mišom Rupićem deca su saznala ko je bio Matija Ban, gde je bio letnjikovac na Košutnjaku u kojem je čuveni književnik i diplomata, jedan od osnivača Kraljevske akademije nauka i inicijator izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru, okupljao umetničku i prosvetnu elitu toga doba.

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić koji je istakao da je opština Čukarica pre nešto više od godinu dana, zajedno sa sugrađanima i predstavnicima Grada Beograda otkrila spomenik velikanu i da Banovo brdo, s ponosom i čašću, nosi ime po velikom sugrađaninu. „Drago nam je da smo mi danas, kao žitelji ovog kraja u prilici da sa pažnjom i brigom čuvamo uspomenu na nekadašnjeg sugrađanina i da mladim generacijama prenosimo šta je on učinio za naš kraj i našu zemlju. Takođe, sa posebnim zadovoljstvom i radošću, podržali smo inicijativu naših sugrađana, udruženja „Stari Čukaričani“, koji neguju tradicije ovog kraja, i zajedno sa Gradom Beogradom, na ovom mestu podigli spomenik vellikanu i sačuvali uspomenu i podsećanje na delo velikog diplomate, erudite i književnika. Kao lokalna zajednica, koja s posebnom pažnjom brine o svojim najmlađim, njihovom razvoju i obrazovanju, želeli smo da zajedno sa našom Galerijom ‘73, upoznamo osnovce Čukarice sa tim ko je bio velikan, po kojem je njihov kraj dobio ime. Ove godine navršava se i 200 godina od rođenja Matije Bana i 125 godina od smrti i smatramo da je ovo prigodan način da deci i našim sugrađanima ukažemo na značaj ličnosti koji je ostao upamćen i kao predstavnik Nacionalnog pokreta Srba u Dubrovniku, jedan od osnivača Karaljevske akademije nauka i inicijator izgradnje Hrama Svetom Savi na Vračaru, rekao je ovom prilikom predsednik.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i pomoćnik predsednika Jovica Gostojić, direktorka Galerije 73 Mirela Pudar, kao i članovi udruženja „Stari Čukaričani“.

Autor dokumentarističke izložbe koja je prethodno bila izložena u Galeriji ‘73 govorio je najmlađima o Matiji Banu predstavivši i fotografije i izvode sačuvanih dokumenata dok je direktorka Galerije ‘73 Mirela Pudar podsetila da je Galerija ‘73 inicirala, a opština ustanovila nagradu likovnim umetnicima koja nosi ime Poleksije Todorović, ćerke Matije Bana i jedne od naših prvih slikarki i osnivača Srpskog umetničkog udruženja .

Tagovi:

Pročitajte još: