Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Izložba crteža „NOOSFERA“ Ane Stojković i Jane Stojanović na Čukarici

Izložba crteža i slika „NOOSFERA“, Ane Stojković i Jane Stojanović, zajednički projekat dveju autorki mlađe generacije, otvorena je u četvrtak 10. avgusta u Galeriji `73.

Noosfera je sfera ljudske misli, te pored geosfere (neživa materija) i biosfere (biološki život) javila se noosfera kao pojava ljudskog saznanja. Kroz različite motive, a istu tehniku i dimenzije radova, dve umetnice, koleginice sa Fakulteta likovnih umetnosti, sjedinile su sopstvena saznanja kroz „individualne noosfere“ u opisu sveta oko sebe, tj. kroz prikaze biosfere i geosfere. Različiti objekti i pejzaži kroz sopstvene uvide stvarnosti stvorili su jedan novi svet satkan od sopstvenih simbola stvarnosti kao što su za umetnicu Janu Stojanović školjke i podvodni svet, a za umetnicu Anu Stojković pilule kojima se danas čitavom društvu koje obuhvata sve generacije, menja stvarnost i pogled na sopstveno postojanje u jeku pritisaka i hiperprodukcije. Iako fokusirane na različite motive, poetike autorke se međusobno prožimaju i ogledaju u potrebi za repetitivnim meditativnim postupkom građenja crteža, tehnikom grafita i ugljena na papiru većeg formata. Otkrivajući sopstvene likovne jezike prepozale su crtački postupak kao obema odgovarajući medij između pronalaženja sopstvenog unutrašnjeg prostora i lutanja u onome van njega.

Jana Stojanović rođena je u 1998. u Beogradu. Završila je Školu za dizajn, smer likovni tehničar 2017. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2021. na slikarskom odseku, u klasi profesora Zorana Dimovskog. Dobitnik je nagrade za slikarsku studiju 2019, kao i za rad u tehnici mozaika 2021. godine. Master studije završava 2022. i upisuje doktorske studije na istom fakultetu u klasi prof.Dobrice Bisenića. U toku studija stipendirana je od strane države Srbije, grada Beograda, kao i “Dositeja” stipendije. Trenutno prima stipendiju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz rad pri Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u okviru NIO – mladih istraživača.

Ana Stojković, rođena u Beogradu 1993. Godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završava osnovne akademske studije 2020. i master studije 2022. godine, u klasi profesora Dobrice Bisenića, na odseku slikarstva. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija na matičnom fakultetu, gde ima zvanje istraživača i radi kao saradnica u nastavi. Do sada je ostvarila dve samostalne izložbe pod nazivom “Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo”, u Beogradu u “BLOK Galeriji” i u “Malom likovnom salonu” KCNS u Novom Sadu, 2022. godine, kao i jednu zajedničku izložbu sa Tamarom Krstić i Anjom Čelebić u umetničkoj galeriji “Polet” u Beogradu 2019. godine.

Izložba „NOOSFERA“ će trajati do 22. avgusta.

Tagovi:

Pročitajte još: