Pretraga
Close this search box.

„Eko Bajka“: Vrtić na Čukarici u kom deca razvijaju doživotnu posvećenost reciklaži

Više od tri stotine dece uzrasta od dve to sedam godina, u vrtiću „Bajka“ na Čukarici, kroz reciklažni centar i različite edukativne aktivnosti razvija najraniju svest o cirkularnoj ekonomiji i potrebi zaštite životne sredine, ali i svakodnevno doprinosi očuvanju planete.

Vrtić Bajka, Predškolske ustanove Čukarica, uspostavio je jedinstven sistem edukacije koji predstavlja dobar primer kako pokrenuti decu, roditelje i bližu lokalnu zajednicu da zajedno brinu i doprinose održivom razvoju sredine u kojoj žive.

U zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova vaspitači ovog vrtića organizuju sadnje biljaka, čišćenje dvorišta i radionice sa decom i roditeljima, bakama i dekama. Zajedno su u prostranom dvorištu do sada zasadili osamnaest sadnica zimzelenog drveća, dvadeset sedam sadnica voća i četiri bašte sa povrćem i cvećem.

„Osmislili smo i specifičnije aktivnosti poput eko-bioskopa i eko-pozorišta gde pored edukacije imamo i element podsećanja da je ova akcija trajna i da u svakom smislu radimo na poboljšanju sveta i zajednice u kojoj živimo“, kaže vaspitač Miloš Zorica za Novi magazin.

Eko-pozorište organizuju vaspitači koji glume u predstavama, a karte imaju specifičnu cenu – otpad za reciklažu.

U vrtiću „Bajka“ uspostavljen je program za reciklažu postavljanjem namenskih kanti za različite vrste otpada sa smernicama za sortiranje. Primarna separacija vrši se kod kuće, a ideja je da deca i roditelji nauče da odvajaju i čuvaju otpad kako bi ga doneli u vrtić na reciklažu.

Svakog jutra deca donose sakupljenu ambalažu i odlažu je u kante – posebno papir, zatim staklo, plastiku, limenke i plastične čepove. Takođe, tokom boravka u vrtiću svaka grupa u sobi ima prostor gde može odvojeno da odloži papir i plastiku koju deca kroz igru i učenje često koriste.

Firma Green Industry koja sarađuje sa vrtićem mesečno ili češće kante odnosi u reciklažni centar i u obavezi je da izda sertifikat o kretanju otpada. Ključno je za sve aktere ove akcije da sa sigurnoću znaju kuda se otpad kretao, da nije završio na deponiji već tačno gde treba. Još jedan od mnogih benefita ovog programa je što vrtić ima određenu finansijsku dobit.

„Novac koji dobijemo od reciklaže ulažemo u unapređenje sredine za učenje, istraživanje i za specifične stvari koje sistemski nisu podržane, a mi negujemo u našem vrtiću. Trudimo se da celu priču o održivosti podignemo na viši nivo“, objašnjava vaspitač Zorica.

Iako su na početku i deca i roditelji sporadično učestvovali, sada je to preraslo u naviku, što je i bio cilj programa.

„Integrisanjem reciklaže u vrtiću stvaramo kulturu održivosti, podstičemo partnerstvo u zajednici, a deca razvijaju doživotnu posvećenost reciklaži. Tako smo obezbedili zeleniju budućnost za sve“, ističe za naš portal rukovodilac vrtića Odiseja Mihajlović.

Vrtić „Bajka“ je nakon prve godine akcije reciklirao 4.636 kilograma otpada, a do kraja ove godine očekuju da taj broj dostigne deset tona.

Zaposleni u vrtiću sproveli su istraživanje u kom je učestvovalo više od sto porodica. Većina ispitanih tvrdi da su u potpunosti ili delimično promenili svoje kućne navike za odvajanje i recikliranje otpada i uzeli aktivno učešće u procesu reciklaže u vrtiću. Takođe, većina kaže da bi bilo dobro da ovakve akcije postoje i u drugim obrazovno-vaspitnim ustanovama ili centrima u lokalnoj zajednici.

Tagovi:

Pročitajte još: