Pretraga
Close this search box.

Čukarički poljoprivredni proizvođači na sajmu “Agro Belgrade 2023”

Sajam poljoprivrede, voćarstva i povrtarstva „Agro Belgrade 2023“ otvoren je na Beogradskom sajmu. Na dvodnevnom sajmu, koji se održava u Beogradu po četvrti put učestvuje više od 500 izlagača iz zemlje i sveta. Suorganizator Sajma je Grad Beograd, a manifestacija se organizuje uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beograda i NALEDA, a zemlja partner sajma je Holandija.

Sajam „Agro Belgrade 2023“ je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, koja je tom prilikom istakla da Srbija kroz budžet i na druge načine podržava poljoprivrednike i izvoz hrane iz Srbije. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je naveo da Beograd ima preko 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i 30.000 poljoprivrednih gazdinstava.

„Beograd od svih lokalnih samouprava najviše izdvaja za poljoprivredu, a posebno za mlade poljoprivrednike i proizvođače organskih proizvoda. Ove godine smo skoro za duplo povećali podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da mu je kao gradonačelniku izuzetno drago što su se zemlje regiona povezale upravo u srpskoj prestonici, s ciljem da pronađu nova tržišta. Posebno je zahvalio Holandiji, kao zemlji partneru, jer je u Beograd dovela kompanije sa najsavremenijim tehnologijama, kako bi svoja iskustva podelile sa našim poljoprivrednim proizvođačima. Prisutnima su se obratili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Joost Reintjes i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

U halama 1, 1a i 2 Beogradskog sajma izlagači predstavljaju ponudu iz oblasti smrznutog voća i povrća, poljoprivredne mehanizacije, protivgradne zaštite, sistema za navodnjavanje, rasadnika i semenskih kuća.

Među brojnim izlagačima su i poljoprivrednici sa Čukarice, koje su obišli predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović i članovi Veća Nikola Đukanović i Slaviša Šotra.

Štand proizvođača sa Umke, prilikom obilaska, posetili su i gradonačelnik Aleksandar Šapić, član Veća Grada Beograda Boris Bursać i sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić.

Čukarički izlagači su imali zapažen nastup i veoma posećene štandove, a podršku učešću i predstavljanju poljoprivredne ponude dala je i opština Čukarica.

Tagovi:

Pročitajte još: