Pretraga
Close this search box.

ČUKARIČANI VAŽNO OBAVEŠTENJE: „KO KUCA PORUKE TOKOM VOŽNJE KAO DA JE NADUVAO 1,2 PROMILA“

Saobraćajna policija počela je pojačanu kontrolu upotrebe mobilnih telefona u vozilima, ali i kod pešaka na kolovozu.

Kako protiče akcija proveravao je ovog jutra reporter Kurir TV Nikola Vujović., koji je na početku svog sagovornika pitao da li ovakve akcije policije podižu nivo bezbednosti na našim putevima.

– Sama akcija Fokus na putu je pokušaj da skrenemo pažnju vozačima koliko je bitna bezbednost. Ono što najviše odvlači pažnju je nepropisna upotreba mobilnog telefona. Svi smo svesni potrebe današnjice da ga koristimo, ali ne shvatamo koliko je opasno. Ono što je presudno za bezbednost svakog vozača je sposobnost da se što pre fokusira s jednog na drugi element bezbednosti. – kaže potpukovnik Dejan Stević iz uprave Saobraćajne policije.

Objasnio je i kakvom riziku je izložen vozač koji nepropisno koristi mobilni telefon za volanom.

– Najpre imamo vizuelnu distrakcija pažnje, dok tražimo mobilni, zatim manuelnu distrakciju dok se javimo. I na kraju mentalna distrakcija dok razgovaramo. Vozač koji razgovara mobilnim za volanom, pažnja mu je smanjena kao kod vozača koji je upravljao pod uticajem alkohola od 0,8 promila, što je donja granica visoke alkoholisanosti. A vozač dok surfuje tokom vožnje ili kuca poruke, smanjena mu je pažnja kao kod vozača od 1,2 promila. Mnogi od nas osuđuju vozače koji sedaju za volan pod uticajem alkohola, ali mnogi nisu naučili kako da na propisan način koriste telefon – ističe potpukovnik Stević.

Apelovao je i na pešake, koji se podjednako izlažu riziku koristeći slušalice.

– Upotreba slušalica kod mlađih je u ekspanziji. Oni u svojstvu pešaka koriste slušalice, a moramo da budemo svesni činjenice da ne možemo samo vizuelno da osmatramo saobraćaj i mislimo da smo bezbedni. Naročito ne u eri bešumnih vozila, zatim trotineta. Molim roditelje u ime MUP da razgovaraju s našim najmlađima da skrenu pažnju da dvaput pogledaju i dobro oslušnu pre nego što stupe na kolovoz – zaključio je Stević.

Tagovi:

Pročitajte još: