Pretraga
Close this search box.

Čukaričani stanje u JP Pošta Srbije se vraća u normalu, poštanski centri krenuli da prerađuju pošiljke

Nakon nekoliko dana trajanja obustave rada poštanskih radnika, prve informacije sa terena govore da se stanje polako stabilizuje.

Naime, u sredu uveče predstavnici sindikata Pošte Srbije postigli su dogovor u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem. Prve slike koje stižu iz poštanskih centara, govore u prilog tome da ogromna većina radnika ipak jeste zadovoljna postignutim sporazumom i da su se vratili na posao.

Fotografije potiču iz poštansko-logističkih centara u Novom Sadu i Beogradu, koji su „krvotok“ protoka pošiljki u celoj Srbiji. Kako navode radnici iz ovih centara, ukoliko se ovaj tempo rada nastavi tokom vikenda, kako i planiraju, tokom naredne nedelje građani mogu očekivati pune poštanske sandučiće.

Podsećamo, radnici koji su obustavili rad tražili su uvećanje zarada i nakon nekoliko dana, postigli su sporazum sa Vladom. Prema tom sporazumu, koji su potpisali svi sindikati, radnicima u tehnologiji odmah se povećavaju plate za 10 % i onda dodatno još 10% od 1. januara 2024. godine. To je kumulativno povećanje plata radnicima u tehnologiji od 21% u odnosu na njihovu trenutnu zaradu. Radnicima u administraciji sledi dodatno povećanje plata od 1. januara naredne godine od 10%. Svim radnicima, osim rukovodstvu, isplata jednokratne finansijske pomoći od 20.000 dinara do 25. novembra.
Stavka kojom su radnici pošte koji su bili u štrajku najzadovljniji, jeste ona da im zarade neće biti umanjene za dane tokom kojih nisu radili. Naime razlika za koju im je umanjena već isplaćena zarada i putni troškovi, dobiće prema potpisanom sporazumu u celosti sa narednom platom.

Tagovi:

Pročitajte još: