Pretraga
Close this search box.

Crkva Svetog Nikole na Čukarici – zaštićeno kulturno dobro

Crkva Svetog Nikole u Ostružnici, podignuta 1833. godine je zaštićeno kulturno dobro. Ktitor je bio knez Miloš. Hram je sazidan od kamena, kao jednobrodna građevina, sa polukružnom apsidom, na brežuljku u

središtu naselja, gde je održana Prva narodna skupština, za vreme Prvog srpskog ustanka, koju je sazvao Karađorđe. Praznik Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja obeležila je ova crkva. Liturgiju je, sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija, služio episkop toplički Petar, vikar patrijarha, uz sasluženje sveštenika i đakona Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Episkop je u besedi podsetio da je Sveti Nikola još za života bio veliki čovekoljubac. Zato bi trebalo, kako je rekao, i mi da se trudimo koliko možemo da pomažemo jedni drugima, da se žrtvujemo jedni za druge i da jedni drugima oprostimo.

Praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u narodu je poznat i kao letnji Sveti Nikola, iako kalendarski ne pripada letu, taj naziv je poneo zbog najčešće lepog vremena kada kalendarski pada. Mnoge porodice obeležavaju ga kao slavu ili preslavu, u znak pomena kada

su 22. maja 1087. godine svetiteljeve mošti prenete iz grada Mira u Likiji, u tada pravoslavni Bari u Italiji. I sada mošti Svetog Nikole počivaju u Bariju, u istoimenoj Crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.

Prema

predanju, smatra da je Sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje. Sveti Nikola smatra se zaštitnikom moreplovaca i putnika.

I na sabranju u ostružničkoj porti okupljeni se uvek prisete značaja koji je ovaj svetitelj imao, a u njegovu slavu priređen je celodnevni bogat kulturno-umetnički program i sportsko-zabavne igre, uz učešće đaka ostružničke osmoletke. Nastupili su crkveni horić, folklorni ansambl, đaci koji pohađaju muzičku školu, karate i džudo klub… Priređena je i izložba dečjih radova.

Posebnu vrednost Crkve Svetog Nikole u Ostružnici predstavlja fond pokretnih predmeta – ikone, stare crkvene knjige iz 18. i 19. veka, raznovrsna arhiva… Zvonik je zadužbina trgovca Koste Janića i njegove supruge Sofije čiji su dućani i kafana sačuvani i takođe se nalaze među znamenitostima Ostružnice pa su zaštićeni kao nepokretna kulturna dobra. U porti se nalaze spomenici podignuti ostružničkim borcima stradalim u Prvom svetskom ratu.

Tagovi:

Pročitajte još: