Pretraga
Close this search box.

12 velikih promena koje se uvode u Beogradu: Spisak odluka koje će u potpunosti uticati na život

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić za nekoliko meseci doneo je više odluka koje će u potpunosti promeniti život Beograđana. Ako se sva obećanja ispune, a neka već i jesu, u svakoj zgradi postojaće specijalni „gradski“ ekrani, a na TV prijemnicima i poseban kanal sa važnim informacijama. Sa „Beogradskom karticom“ kupovaćemo deci odeću i obuću, ulazićemo na prednja vrata u autobuse, uživaćemo u uređenim splavovima na Savi, prilaziti komunalnim milicionerima kao komšijama…

Vaučeri za najmlađe: Ispunjeno

Ove godine svi beogradski đaci, ali i predškolci, prosvetari, vaspitači i ostali koji su zaposleni u ustanovama za obrazovanje i vaspitanje dece, dobili su vaučer za kupovinu odeće i obuće u vrednosti do 6.000 dinara.

To je bio svojevrsni „novogodišnji poklon“, ali će se praksa podele vaučera biti nastavljena i naredne godine, najavio je Šapić.

„Beogradska kartica“: U planu da se unapredi

Jedinstveni dokument koji će Beograđani korisititi ubuduće će zameniti spomenute vaučere, jer će takve se transakcije, kao i druge beneficije koje će uživati i širi krug Beograđana, ostvarivati preko jedinstvene kartice.

„Beli“: Urađeno

Komunalni milicajci sada su – „Beli“, pripadnici Beogradske službe javnog reda. Oni su deo novog, jedinstvenog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Broj od 420 pripadnika „Belih“ biće uvećan u narednom periodu.

Punktovi „Belih“: U planu

Plan je da Komunalna milicija nema samo drugo ime, već i potpuno drugačiji odnos prema građanima. Svako će moći da priđe „Belima“ i da im postavi bilo kakvo pitanje u vezi sa gradskim službama. Oni, možda, neće znati odgovor, ali će ga potražiti preko posebnog servisa.

Osim na ulicama „Beli“ će dežurati i na posebnim punktovima, koji će biti postavljeni širom grada. Predviđen je ukupno 101 montažni objekat službe Beogradskog javnog reda.

Besplatni udžbenici: Od ove godine

Svi beogradski đaci imaće pravo na besplatne udžbenike, što će biti veliko rasterećenje za kućni budžet. Knjige su, uz školski pribor, obično najveći udar na „džepove“ roditelja.

Besplatni vrtići: Od ove godine

Iako je uvođenjem subvencija za privatne vrtiće postignut veliki napredak, pravo olakšanje roditelji će osetiti ove godine, kada će vrtići biti besplatni.

TV kanal: U planu

Gradski TV kanal preko kablovske televizije, na kome će se prikazivati servisne informacije jedna je od najnovijih najava gradonačelnika Šapića.

Ostvarenje ove ideje zavisi i od provajdera, a grad će uputiti molbu svima koji posluju u Beogradu da omoguće po jedan kanal za ove svrhe.

Info panoi: U planu

Sve servisne informacije, kao i one koje su važne za svakodnevni život Beograđana, od isključenja struje do izmene u saobraćaju i izgradnji vrtića, naći će se i na elektronskoj info tabli, ekranu koji će biti instaliran u svim beogradskim zgradama.

Ulazak na prednja vrata i naplata karata: U planu

Velike promene najavljene su i u javnom gradskom prevozu. Postupno će se raditi na pojačanoj kontroli karata, ali i na unapređenju kvaliteta usluge. U trenutku kada u autobusima ne bude bilo prevelike gužve, putnici će ulaziti na prednja vrata i kontrolorima pokazivati kartu.

Već je osnovano preduzeće „Naplata prevozne usluge Beograd“, u kojem će biti zaposleni kontrolori, dok će sadašnji partner „Kentkart“ pružati logističku podršku.

Inače, odlučeno je i sprovedeno da se sa spoljašnje strane vozila gradskog prevoza ukinu reklame.

Kraj haosa na splavovima: U postupku

Višedecenijski problem načičkanih splavova na obalama reke biće rešen već u aprilu ove godine, bar kada je u pitanju Savski kej na Novom Beogradu, za koji je prošle godine raspisan konkurs.

Na ovom delu reke biće mesta samo za tridesetak splavova, koji će biti postavljeni u skladu sa standardima higijene, ekologije, bezbednosti, sa infrastrukturnim uslovima…

Sledi i uređenje ostalih beogradskih obala.

Jedinstveni broj telefona: U planu

Osim neposrednog kontakta sa „Belima“, displeja u zgradama i TV kanala, Beograđani će komunikaciju s gradskom upravom moći da ostvare i preko jedinstvenog broja telefona.

Preseljenje zoo-vrta: U planu

Beograđane je iznenadila vest da će Beo zoo vrt biti preseljen na Adu Ciganliju. Ideja o izmeštanju Beo zoo vrta mogla se čuti i ranije u javnosti, ali ovo je prvi put da je određena i konkretna mikrolokacija.

Tagovi:

Pročitajte još: