Pretraga
Close this search box.

ZNAMENITOSTI ČUKARICE: Značajni spomenici

Spomenik srpskim ratnicima

Među kulturno-istorijskim spomenicima izdvaja se Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. na severozapadnom delu Košutnjaka, koji je jedinstven je po tome što ga je podigao neprijatelj u znak poštovanja prema protivniku. Po naređenju komandanta nemačke vojske maršala Augusta fon Makenzena, na njemu je srpskim i nemačkim rečima ispisano: „Ovde počivaju srpski junaci“. U neposrednoj blizini je i spomenik austrougarskim vojnicima koji su takođe izginuli u krvavim borbama prilikom forsiranja Save na čukaričkom pravcu.

Svojevrsna istorija Čukarice i Beograda je i Topčidersko groblje na padini Košutnjaka formirano još u 19. veku. Tu su jednostavan do uzvišenosti spomenik književnice Isidore Sekulić, obelisk nad grobom vojvode Stevana Knićanina, spomenik Arčibaldu Rajsu, velikom prijatelju srpskog naroda, spomenik Žanki Stokić i mnogi drugi.

Širom opštine nalazi se više spomenika poginulim ratnicima, kao i spomen-obeležja koja podsećaju na značajne ličnosti i događaje iz prošlosti.

Tagovi:

Pročitajte još: