Pretraga
Close this search box.

ZBOG IZGRADNJE METROA OVI STANOVNICI ČUKARICE ĆE MORATI DA SE SELE

Za neke Beograđane metro nije samo san o boljem prevozu nego znači i preseljenje. Oni koji žive na stanicama budućeg metroa strepe i nadaju se u isto vreme, a procenitelji tvrde da se tačno zna koliko košta svaki ar i objekat.

U ulici Milorada Jovanovića na Čukarici krtica, mašina koja će kopati tunel za budući metro, ući će pod zemlju. Dvadeset porodica moraće da se seli i to je najveće raseljavanje na budućoj trasi prve linije metroa.

Milorad Savić kaže da je tu uglavnom reč o divljoj gradnji, kao i da je nekima od njih rečeno da se jave u 27. marta.

„Onima koji su otišli rekli su da će biti rušenja“, rekao je Savić.

Rušiće se ukupno oko 80 objekata i to pre svega zbog izgradnje stanica. Jedan od njih je u zoni šećerane, a na Trgu Republike biće srušen i Staklenac.

Direktor JKP „Beogradski metro i voz“, Andreja Mladenović kaže da će se stanica graditi dve-tri godine, u zavisnosti od kompleksnosti. Napominje da stanica mora biti izgrađena pre nego što se prokopa tunel.

„Gledali smo da se izbegava uklanjanje stambenih objekata i one lokacije gde bi eksproprijacija mnogo koštala državu“, navodi Mladenović.

Ko će i koliko novca dobiti, odnosno koliki stan, zavisi od brojnih faktora, a najvažniji su lokacija, kvalitet objekta i to da li je legalan. Za Grad taj posao radi Gradski zavod za veštačenje, gde je rečeno da očekuju da će uskoro početi procenjivanje.

Direktor tog zavoda Vlado Sekulić ističe da vrednost objekta zavisi od toga kada je građen, kojim materijalima, kako je održavan, da li su plaćene takse i sl.

Prema rečima procenitelja Milića Đokovića, očekuje se da vlasnici po aru dobiju od 10.000 do 20.000 evra. Njegova procena je da bi za nelegalne objekte vlasnici mogli da očekuju nadoknadu u visini građevinske vrednosti nekretnine.

Predstavnici Grada kažu da niko neće biti oštećen. Tako će i oni koji se budu selili iz stanova koje su dobili na korišćenje, odnosno oni koji su stekli neki oblik stanarskog prava, dobiti stanove. Neće biti u njihovom vlasništvu, ali će dobiti pravo trajnog korišćenja, prenosi RTS.

Tagovi:

Pročitajte još: