Pretraga
Close this search box.

ŽARKOVO – Kakve veze imaju čukaričko naselje i Nik Sloter

Postoji nekoliko zanimljivih mitova i priča kako je Žarkovo dobilo ime.Najzanimljivija govori o strašnome zmaju koji je pustošio selo u potrazi za hranom i pićem. Dodijalo to zmajevo šenlučenje jednome vitezu Žarku, te on potegnu mač i savlada strašnog zmaja. Na mestu gde mu pade glava, nastalo je naselje pod imenom Zmajevac, a na mestu gde mu o zemlju uradi rep, nastade Repište. Kud proteče zmajeva krv, nastaše Bele Vode (zmajevima krv postaje bela u dodiru sa vazduhom, šta li?).

Sledeća, verovatnija teorija je već pomenuta početkom ovog teksta (ono o oporezovanju kmeta Žarka i Žarkovog imanja), a postoji još jedna priča o tome kako je grom udario u ogroman hrast koji se nalazio u Žarkovu i kako se taj hrast žario danima, što se iz Beograda moglo videti, te su Beograđani govorili: „Tamo kod žara“ te nastade Žarkovo.

Sve su ove stare priče o Žarkovu zanimljive, a od starih, sve ređih doduše, Žarkovčana, čućete da je Beograd došao do Žarkova, a da je ono samo oduvek tu bilo.

Efekat leptira

Jedna od novijih zanimljivih i neobičnih žarkovačkih priča, nastala je u jednom beogradskom tramvaju. Naime, pojavio se skromni natpis, crnim flomasterom „Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče!“, koji je uveseljavao putnike klackajućeg beogradskog tamvaja. Kasnije se pojavio i grafit u Žarkovu, na crvenom zidu, ispisan plavim sprejom. Ime autora slogana ili krilatice do dan danas je nepoznato javnosti.

Jedan nevini, duhoviti natpis u beogradskom tramvaju devedesetih, pokrenuo je niz neverovatnih događaja. Naime, novosadska grupa „Atheist rap“ inspirisana ovim grafitom, 1998 godine izdaje poprilično politički angažovanu pesmu „Slaughteru nietzsche“ (ko nije čuo do sad, eno youtube-a vaskolikog). Tih godina se i na studentskim protestima u Beogradu pojavljuju transparenti i bedževi sa sloganom „Slotera Nika za predsednika!“.

Serija „Tropska vrelina“ iako mlakušna i pomalo patetična, bila je veoma popularna u Srbiji. Glavni lik u seriji je veseli i raskalašani detektiv Nik Sloter, sa karakterističnim repićem u raskopčanoj havajskoj košulji. Kako je kasnije i sam glavni glumac Rob Stjuart (Nik Sloter himself!) rekao: „Ni Srbi ne misle da je serija dobra, ali im je bila ćebence za utehu u teškim vremenima.“

Grupa Atheist Rap, stupa u kontakt sa ovim glumcem, objašnjava mu neverovatnu slotermaniju koja postoji u Srbiji, te on 2009 godine dolazi u Beograd i pred masom obožavalaca, još na aerodromu postavlja pitanje „Pa dobro, gde je to Žarkovo?!“ U svom burnom i, prema sopstvenim rečima, „najboljem dvonedeljnom provodu u životu“ Rob Stjuart je posato počasni stanovnik Žarkova i naravno, slikao se pored grafita.

Kasnije je koproducirao dokumentarni film „Slotera Nika za predsednika“ koji je dobio nagradu na Zagrebačkom festivalu 2012. godine kao najbolji dokumentarni film.

Žarkovo i dalje raste i razvija se. Nekome na volju, a nekome baš i ne. Neki bi dasačuvaju što više starog Žarkova, a neki se pak raduju novotarijama.

Bilo kako bilo, Žarkovo je veliki i važan deo Beograda i nekako… nezaobilazan.

Tagovi:

Pročitajte još: