Pretraga
Close this search box.

Zanimljivosti o čukaričkom jezeru Adi

Ada Ciganlija je veštačko poluostrvo na Savi, u Beogradu, a ujedno i naziv za Savsko jezero koje je napravljeno tako što su reka i plaža pregrađeni. Tokom godina Ada je preobražena u veoma popularnu rekreacionu zonu u Beogradu koja u narodu nosi nezvanični naziv “Beogradsko more”. Danas građani ovde mogu da uživaju u plažama i sportskim i drušvenim objektima.

Još su Karađorđe i knez Miloš Obrenović bili svesni da je ova oblast retko prirodno bogatstvo koje ima puno da ponudi, te je Ada Ciganlija zaštićena kao državno dobro još 1821. godine, a taj status je zadržala sve do danas.

I pored svog značaja kao turistička i rekreaciona atrakcija, Ada Ciganlija takođe ima i veliku ekološku važnost. Ona poseduje sopstvenu “mikro-klimu”, zahvaljujući kombinaciji uticaja šumskih površina u blizini i vodenih površina same reke. Vlažnost vazduha je ovde povišena a leti je obično ovde nešto niža dnevna temperatura nego u ostatku grada.

Plaže na Adi, osobito ona oko Savskog jezera, među najlepšima su svog tipa u Evropi. Čak i voda u jezeru je toplija i čistija od rečne, te je ono odlična lokacija za rekreaciju i opuštanje.

Ada je takođe i skup sportskih centara gde se mogu upražnjavati najrazličitiji sportovi, od popularnih u našoj zemlji poput tenisa, košarke, fudbala, odbojke, rukometa, vaterpola i sličnih, pa do manje zastupljenih kao što su skijanje na vodi, bandži džamping, penjanje po veštačkoj steni, bejzbol, ragbi, pejntbol, akva soker i veslanje. Kad je reč o veslanju, upravo na Adi se nalaze najveći veslački klubovi Beograda – Crvena Zvezda, Partizan i Grafičar.

Izvor:011info

Tagovi:

Pročitajte još: