Pretraga
Close this search box.

VOZAČI OPREZ: OVO SU MARKE VOZILA KOJE SE NAJVIŠE KRADU NA ČUKARICI!

Jedna od najneprijatnijih situacija za vlasnika automobila je kada uzme ključ i krene prema vozilu, a dočeka ga hladan tuš – automobil nije na mestu gde ga je prethodno parkirao. U pitanju su samo dve opcije: ili je automobil odvezao „pauk“ zbog nepropisnog parkiranja, ili je reč o crnjem scenariju – kađi automobila.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na području Policijske uprave za grad Beograd u 2022. godini izvršeno je 240 krivičnih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, što je za 77 krivičnih dela manje u odnosu na 2021. godinu.

„Od 240 ukradenih vozila, pronađeno je 119 vozila. Od ovih 240 ukradenih vozila, 87 je ukradeno na taj način što su vlasnici ostavili ključeve u kontakt bravi. U januaru i do 21. februara ove godine ukradeno je 21 vozilo, od kojih je pronađeno 19.“, navode iz ministarstva.

Prema rečima nadlećnih iz MUP-a, najviše krivičnih dela izvršeno je na teritoriji opština Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Zemun, Čukarica i Rakovica, a kada su u pitanju marke automobila koje se najčešće nalaze na meti lopova, nakon čuvenih „Nemaca“ najpopularniji su francuski automobili.

„Najčešće se kradu vozila marke „Volkswagen“, „Reno“, „Audi“ i „BMW“, dok se delovi koji su takođe predmet krađe, najčešće farovi, retrovizori i katalizatori“, kažu iz ministarstva.

Na koji način lopovi kradu vozila?

Policija takođe ima savete za građane kako se zaštiti da do krađe automobila ne dođe, a prvo i osnovno pravilo u tom pogledu jeste zaključavanje automobila. Ovo znači da se vozilo zaključa čim se ostavi bez nadzora, bilo to na tek nekoliko minuta ili duže.

Kako iz MUP-a navode, vozila se najčešće kradu tako što se savlada mehanička i elektronska prepreka, ali takođe i usled nepažnje vozača koji ostavljaju klučeve automobila u kontak bravi ili zaborave da zaključaju svoj automobil.

Zato iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na vozače da svoje automobile ne ostavljaju otključane sa ključem u kontakt bravi, ali i da dodatno zaštite vozila ugradnjom elektronskih i mehaničkih mehanizama zaštite.

Kurir.rs/Mondo

Tagovi:

Pročitajte još: