Pretraga
Close this search box.

USTANOVLJENA NAGRADA „STEVAN TODOROVIĆ“: Prvo priznanje biće dodeljeno na izložbi „Pogledi 2023“ u Galeriji 73 na Čukarici

 Na tradicionalnoj izložbi umetnika mlađe generacije „Pogledi 2023“, koja će biti otvorena u petak, 21. aprila, u 19 časova, Galerija 73 će, prvi put uz podršku opštine Čukarica, dodeliti nagradu „Stevan Todorović“.

Priznanje sa imenom slavnog slikara pripašće autoru za najbolji rad po oceni stručnog žirija, podrazumeva termin za samostalnu izložbu u narednoj izlagačkoj sezoni.

Kako u katalogu izložbe ističe naša ugledna istoričarka umetnosti Ljubica Miljković, nagrada smišljena kao podstrek mladima nosi ime Steve Todorovića, predstavnika romantizma i, po Nikoli Kusovcu, bidermajerskog naturalizma, čije se slike nalaze u stalnim postavkama Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske i drugim uglednim ustanovama.

– Todorović je ostavio neizbrisiv trag i kao jedan od osnivača Prvog pevačkog društva i, nažalost, kratkotrajne Slikarske škole, prve kod nas, koja se nalazila nedaleko od beogradske Saborne crkve – ističe Miljkovićeva. – On je kod svojih đaka razvijao veštinu ruke i duha, pomagao im da umetnički stasaju. Oženio se svojom učenicom Poleksijom, koja je i prva žena slikar rođena u Srbiji. Po njenom ocu Matiji Banu nazvan je i deo Beograda, koji se od Košutnjaka spušta do obala Save i, preko današnjeg Hipodroma, do Senjaka. Na Banovom brdu se nalazi i Ulica Stevana Todorovića, koju je on zaslužio i kao jedan od osnivača Društva srpskih umetnika Lada, koje jedino u Evropi neprekidno traje od 1904. godine i sarađuje sa Galerijom `73.

Sa svojim radovima na izložbi „Pogledi 2023“ u konkurenciji za novoustanovljeno priznanje su Katarina Aćimović, Aleksandar Bajunović, Bojana Bojčić, Aleksandra Bošković, Veljko Valjarević, Jelena Vezmar, Milica Vesić, Veljko Vučković, Aleksa Gvozdenović, Angelina Krstić, Dragana Lukić, Mia Manić, Marko Martić, David Mlađović, Marija Paunović, Dimitrije Popović, Pavle Radović, Teodora Rakidžić, Dunja Trutin, Dajana Ćuk, Sonja Ćurin i Miloš Šarić. Izložba će trajti do 9. maja.

Tagovi:

Pročitajte još: