Pretraga
Close this search box.

UPOZORENJE ZA BEOGRAD I DALJE NA SNAZI Ugroženo vodosnabdevanje, gromovi pogodili trafo-stanice na Čukarici

U srpskoj prestonici danas je oko 14 sati došlo do početka oluje i to na široj teritoriji grada, te je uži centar Beograda oko 14.30 sati zahvaćen izuzetno jakom i razornom olujom praćenom obilnim padavinama, jakim vetrom i gradom, saopšteno je iz Sekretarija za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Kako se navodi, to je izazvalo niz problema na teritoriji grada, ali ono što je najkritičnije je da su pogođeni objekti infrastrukture, pre svega veliki broj trafostanica distribucije, kao i trafostanica 35 kilovata, posebno teritorije Čukarice, Bežaniijske kose i Novog Beograda. Usled toga ugrožen je sistem vodosnabdevanja grada jer je jedan broj bunara ostao bez napajanja. To znači da su ugroženi potrošači na levoj obali Save, a posebno sugrađani koji žive u višespratnicama.

– Oluja je bila najavljena, tako da su danas po nalogu gradonačelnika svi u pojačanom stepenu angažovanja i rade na otklanjanju kvarova. Važno je napomenuti da je jedan broj linija gradskog prevoza imao niz izmena, bio je zastoj na liniji 23 i 53 jer je palo drvo u Ulici kneza Višeslava, zatim je palo drvo u Ulici Milentija Popovića, došlo je do udara groma u podstanici u Milentija Popovića, te su i tramvaji i trolejbusi u jednom momentu bili u zastoju, linija 41 zbog problema u Paunovoj, dok su linije 12 i 13 u Požeškoj imale problem.

Zbog velikog broja stabala koja su pala u Zemunu, Vrtlarskoj i Ulica Rade Končara bio je problem na linijama 17, 45, 73, 18, 45, 81, 85, 88, 612, 704, 706, 707. U Sarajevskoj ulici bilo je problema na linijama 52, 53, 56 zbog pada stabala.

Na Starom novosadskom putu došlo je do pada krova tako da je u saradnji Sektora za vanredne situacije i MUP-a preusmeren saobraćaj dok ekipe rade na otklanjanju problema. Veliki problem bio je i prilikom pada dela krovne kontrukcije i fasade u Ulici Milana Uzelca.

Za sada je obim padavina u pojedinim delovima grada više od 50 litara za manje od sat vremena, a očekuje se da oluja potraje, po najvama RHMZ-a, do kasnih večernjih sati, kao i sutra ali u smanjenom obimu.

Međutim, postoji bojazan da će ipak doći do gradonosnih pojava i jakog olujnog vetra, kao i 15 do 20 litara kiše u nekim delovima grada. Imamo i problem sa bujičim potocima na više lokacija u gradu, na kanalskoj mreži nismo imali većih poteškoća, ali i ta oblast se prati. Ekipe svih komunalnih preduzeća i dalje će biti na terenu.

Radnici JKP „Zelenilo Beograd” imali su 140 intervencija za dva sata, a „Gradska čistoća” asistira „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji” i „Gradskom zelenilu” u uklanjanju granja i oslobađanju slivnika.

U gradu na više lokacija ima oštećenih fasada i vozila na ulicama grada.

Gradonačelnik Beograda uputio je danas apel sugrađanima da se pripreme za nevreme, te je ovo upozorenje i dalje na snazi i mole se sugrađani obrate pažnju na stvari koje im se nalaze na terasama, ravnim krovovima, te da ih obezbede i sklone – navodi se u saopštenju Sekretarija za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Tagovi:

Pročitajte još: