Pretraga
Close this search box.

UČENICIMA I RODITELJIMA JE SVE DOZVOLJENO: Kako je učiteljica sa Čukarice bez mrlje u karijeri od 30 godina završila na stubu srama

UČITELjICA V. P. iz Osnovne škole „Braća Jerković“ u beogradskom naselju Železnik je suspendovana sa posla i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.

Na teret joj se stavlja – nasilje nad učenikom. Posle prijave roditelja da je, navodno, povukla njihovo dete za kapuljaču i vikala, po ekspresnom postupku je „izbačena“ iz učionice.

U disciplinskom postupku će tek biti utvrđeno šta se dogodilo i da li se uopšte dogodilo?! Bez potvrđene krivice, samo na osnovu priče desetogodišnjeg deteta, žena sa 30 godina staža i bez mrlje u karijeri je stavljena na stub srama. Kolege, roditelji i đaci su joj dali podršku obustavom nastave jedan dan. Direktorka škole kaže da je morala da postupi po zakonu, ali je bez odgovora šta se zaista dogodilo.

Dok su nekad profesori bili autoriteti za đake, prema kojima se odnosilo sa dužnim poštovanjem, danas su te uloge zamenjene. Učenicima, ali i njihovim roditeljima, sve je dozvoljeno, a nastavnicima su vezane ruke. Na đaka se ne sme povisiti ton, dati slaba ocena, reći mu da nije naučio…

Odmah reaguju roditelji, a za njima ili sa njima, prosvetna inspekcija, razne nevladine organizacije, kursadžije, dežurni prevaspitači „zatucanih Srba“, pozivajući se na kršenje povelja o pravima deteta. Učenicima je dozvoljeno da izmiču stolice profesorima, da ih vređaju i snimaju mobilnim telefonima, da sede na stolovima, da urlaju na času. Profesor ne sme čak ni da ih udalji sa nastave.

A, da li se ti roditelji, bar ponekad, zapitaju jesu li su njihova deca uvek u pravu, da li, možda, njihovi mezimci nisu pogrešili? Za agresivno i bahato ponašanje, jedinice u školi, izostanke, uvek je kriv neko drugi. Obrazovni sistem je na rubu ponora. Minut do 12 je da prosvetne vlasti nešto konkretno urade i vrate ugled školi i profesoru.

Jer, u suprotnom uskoro se može dogoditi da profesori traže dozvolu od đaka, ali i njihovih roditelja, da uđu u učionicu ili da im se obrate. Uostalom, nedavno je predloženo i da bi na zahtev mama i tata predavači ubuduće bili obavezni i da obrazlažu ocene koje su davali!

Tagovi:

Pročitajte još: