Pretraga
Close this search box.

Tribina povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a na Čukarici

Povodom obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, Savet za rodnu ravnopravnost i Gradska opština Čukarica u saradnji sa Domom zdravlja „Dr Simo Milošević“ organizovali su danas u sali opštine tribinu kojoj su prisustvovali učenici iz Tehničke škole „Železnik“ i Trinaeste beogradske gimnazije.

Podaci, prikupljeni u poslednjih četiri decenije koliko se svet bori sa HIV-om, pokazuju da je od najveće važnosti podizanje svesti o potrebi testiranja na vreme, jer se tako smanjuje širenje virusa, a blagovremeno sprovođenje terapije utiče na smanjenje progresije bolesti.

O svemu ovom više informacija učenicima i prisutnima pružili su lekari Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“, strukovna medicinska sestra Aleksandra Vasić i glavna sestra patronažne službe Marija Košarac, a tribini su prisustvovali članica Opštinskog veća Stana Lukić i koordinatorka Saveta za rodnu ravnopravnost Nada Jelić.

„U okviru ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ popsebnu pažnju posvećujemo borbi protiv bolesti sa kojom se svet suočio davne 1981. godine, a do danas sa HIV- om živi 34 miliona ljudi. Upravo zbog svega toga lekari ističu da je testiranje od suštinske važnosti, jer mnogi nisu ni svesni da nose virus u sebi, tako da se smatra da je broj zaraženih daleko veći. Prema podacima, reč je uglavnom o starosnoj dobi od 29 do 45 godina i zato nam je cilj da kroz razgovor i edukaciju informišemo mlade kako da se bezbedno ponašaju i zaštite od virusa. Drago nam je da ste se u velikom broju odazvali našem pozivu što pokazuje da ste svesni koliko je ova tema značajna za vašu populaciju i zdravlje društva uopšte“, rekla je otvarajući tribinu članica Veća Stana Lukić.

Sva objašnjenja i podatke vezane za ovu tešku bolest učenici su mogli da saznaju gledajući kratak film, a nakon predavanja i interaktivnog razgovora sa stručnom medicinskom službom Doma zdravlja podeljeni su im i prezervativi u cilju brige o reproduktivnom zdravlju i zaštite od virusa.

Tagovi:

Pročitajte još: