Pretraga
Close this search box.

Tribina o vršnjačkom internet nasilju na Čukarici

Kako sprečiti vršnjačko nasilje u školama tema je tribine koja je u okviru akcije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ organizovana u sali Gradske opštine Čukarica, u organizaciji Opštine i Lokalnog saveta za rodnu ravnopravnost.

Uz učenike, nastavnike i roditelje, učesnici tribine, kao jedne u nizu, posvećene vršnjačkom nasilju, bili su predstavnici Gradske opštine Čukarica, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Centra za socijalni rad Čukarica.

Današnja tribina u najvećoj meri bila je posvećena sve prisutnijem internet, tj. sajber nasilju i načinima kako da se spreči ili bar kontroliše, te preventivno reaguje. Posebna pažnja posvećena je zavisnosti od interneta sa kojom se suočavaju mladi i deca, čak i predškolskog uzrasta.

Prisutne je pozdravila Stana Lukić, članica Veća i predsednica Lokalnog saveta za rodnu ravnopravnost, koja je istakla važnost ove tribine i da je ideja bila da se umreže sve institucije koje bi aktivno radile na preventivi i sprečavanju vršnjačkog nasilja.

„Drago mi je da ste se svi odazvali našem pozivu, jer je ovo izuzetno važna tema i moramo zajedno raditi na tome da se deca osećaju bezbedno i spokojno u školama, gde provode i najviše vremena, ali i van njih, posebno dok su na društvenim mrežama“, rekla je Stana Lukić.

Koordinatorka Lokalnog saveta Nada Jelić je najavila da će mreža institucija čiji su predstavnici danas prisutni od narednog polugodišta održati niz tribina u čukaričkim školama na temu vršnjačkog nasilja.

Edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Emina Beković predstavila je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je osnovan pre šest godina. Ona je istakla da građani kao i mladi pozivom na „Tvoj internet broj – 19833“ kontakt centra mogu da se informišu i prijave sajber nasilje.

Neuropsihijatar dr Snežana Alčaz i psiholog Bojana Stanković govorile se o sve izraženijoj zavisnosti od interneta, svih uzrasta, pa čak i predškolskog, dok je o radu školskih policajaca, koji su prisutni u svim čukaričkim školama i radu na sprečavanju nasilja među vršnjacima govorio zamenik komandira Policijske stanice Čukarica Aleksandar Kuga. On je podsetio na važnost ovakvih preventivnih tribina i stalne interakcije nadležnih institucija sa školama i roditeljima, jer je prevencija ključni faktor.

Tribini su prisustvovali i član Opštinskog veća Čukarica Miljan Ćeranić i predsatvnici Predškolske ustanove Čukarica.

U tribini su svojim pitanjima aktivno učestvovali i učenici koji su bili veoma zainteresovani da saznaju kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja, posebno na internetu.

Tagovi:

Pročitajte još: