Pretraga
Close this search box.

Tribina o poljoprivrednim podsticajnim sredstvima na Čukarici

Posle prve tribine na temu nedavno raspisanih javnih poziva za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi, nakon Sremčice, sa mogućnostima da se prijave i konkurišu za značajne subvencije juče su se upoznali i poljoprivrednici iz naselja Rušanj. Druga tribina održana je u ovoj Mesnoj zajednici, u organizaciji Gradske opštine Čukarica i uz podršku Seretarijata za poljoprivredu grada Beograda, Uprave za agrarna plaćanja i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Beograd.

Vlasnike poljoprivrednih domaćinstava iz Rušnja, kao i sve zainteresovane iz ovog mesta da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju, na samom početku je pozdravio član Veća Nikola Đukanović istakavši da su tribine organizovane sa ciljem da poljoprivrednike i građane upoznaju sa brojnim podsticajnim sredstvima koje je za ovu godinu obezbedio grad Beograd, a namenjeni su podsticajima za stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, te za nabavku mehanizacije, odnosno traktora i pčelarstvo.

„Reč je o značajnim sredstvima, a osnovni uslov je da je domaćinstvo registrano, dok će upravo na ovakvim tribinama građani dobiti sve potrebne informacije kako da konkurišu“, rekao je Nikola Đukanović.

Sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić izneo je podatke o dosadašnjim konkursima i apliciranjima poljoprivrednika, te naglasio da su ove godine sredstva zaista značajna i pozvao poljoprivrednike Čukarice da se i na ovaj način upoznaju sa uslovima i konkurišu, kako bi svoju proizvodnju unapredili.

Naglašeno je da su se tokom prethodnih godina pratili zahtevi i predlozi samih poljoprivrednika, pa su i uslovi konkursa unapređivani i prilagođavani potrebama budućih korisnika kako bi lakše i brže došli do podsticajnih sredstava. S obzirom na to da Rušanj ima 66 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, a da se najviše njih bavi pčelarstvom, ova vrsta subvencija im je bila i najinteresantnija.

Konkretne savete i odgovore na pitanja u vezi sa uslovima koje treba da obezbede da bi dobili podsticajna sredstva prisutnima je dala Milica Janković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, podsetivši da neki od domaćina već imaju iskustva u korišćenju subvencija, te da bi rado svoju proizvodnju obnovili i proširili novim ulaganjima.

Sve potrebne informacije kada je u pitanju e-agrar i agrarna plaćanja poljoprivrednici su dobili u razgovoru sa Natašom Pantić iz Uprave za agrarna plaćanja, a bili su u prilici da od učesnika tribine dobiju i ostale konkretne informacije iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i razvoja u oblasti stočarstva, voćarstva i povrtarstva kao i najzastupljenijeg pčelarstva.

Naredna tribina zakazana je već za subotu, 11. mart, u 16.00, a o podsticajnim subvencijama razgovaraće se sa poljoprivrednicima Velike Moštanice.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti na kontakt telefon 065 2546-645.

Tagovi:

Pročitajte još: