Pretraga
Close this search box.

Tobdžijska dolina park smešten u srcu Čukarice

Topčiderski park, iako od ulice i okolnih saobraćajnica nije odvojen nikakvim ogradama ni zidinama, ulaskom u park, osetićete da ulazite u neki potpuno drugi svet.

Oazu mira i zelenila, u kojoj vlada tišina i najglasnije su vaše misli. Jedini je park u Beogradu, kroz čiji obod prolazi travmaj, pa tako čak i sama vožnja kroz park predstavlja svojevrsnu atrakciju. Nećete se pokajati ni ako u ovom delu grada iznajmite apartman u Beogradu.

Park se nalazi između opština Savski venac i Čukarica, ali neretko ga posećuju ljudi iz čitavog Beograda. Ušuškan u dolini Topčiderske reke, u blizini smešaja u Beogradu kod Ade Ciganlije, stanova na Banovom brdu i apartmana na Slaviji, ovaj park je i od strane države proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Činjenica da je jedna od prvih tramvajskih linija u Beogradu, poznata ”trojka” od Terazija išla baš do Topčidera, samo govori u prilog važnosti i značaja koji je za Beograđane imao Topčiderski park. Tom linijom i dan danas možete stići do parka, s tim što tramvaj danas polazi sa Omladinskog stadiona.

Kako i ne bi bilo šina i pruge! U blizini Topčiderskog parka nalazi se i stara zgrada Železničke stanice, koja ne prestaje da mami brojne turiste, pa i stanovnike Beograda da tuda prošetaju i fotografišu se sa železničarima, koji na ovoj stanici još uvek rade bez savremenih uređaja i pomagala. U zgradi se nalazi i sat koji je Draga Mašin poklonila Aleksandru Obrenoviću, pre više od jednog veka. Znate šta? On još uvek radi!

Ime Topčider, prvi put se pominje još za vreme Turaka, u XVII veku. Nastao je od turske reči ”topčideru” što označava turski artiljerijski logor, koji je tu bio smešten ili, u slobodnijem prevodu, tobdžijska dolina.

Idejni tvorac parka bio je Atanasije Nikolić, po narudžbini kneza Miloša. Na 11 hektara prostire se park u aristokratskom, engleskom stilu, sa bujnim rastinjem, vijugavim stazama i sa tri veštačka jezerceta. U izgradnji su učestvovali češki vrtlari, koji su poseban pečat dali cvetnom delu parka, koji okviruje stazu do ulaza u Milošev konak. Dokumentom iz 1831. godine Topčiderski park je posebno bio zaštićen rečima: ”Nikakva kola ne puštajte da preko Topčidera idu, da livade kvare”.

Tadašnji knežev letnjikovac i zvanična rezidencija, građen u periodu 1831. do 1934. godine, podignut je za potrebe kneza Miloša Obrenovića i njegove porodice, a prema ideji Janje Mihajlovića i Nikole Đorđevića. Oblikovan u duhu balkanske kulture, a pod srednjeevropskim uticajem. Konak je danas pretvoren u muzej, a u jednom njegovom delu nalazi se prostorija, koja je u potpunosti zadržala izgled kakav je imala u Miloševo vreme.

Izvor:belano.rs

Tagovi:

Pročitajte još: