Pretraga
Close this search box.

(T)EX-LIBRIS – izložba studenata Fakulteta primenjenih umetnosti na Čukarici

U sredu, 6. jula sa početkom u 19 časova, u Galeriji „Start ’06“ Kulturnog centra „Čukarica“ biće otvorena izložba studenata Fakulteta primenjenih umetnosti koja nosi naziv „(T)EX-LIBRIS“.

„Istorija čoveka može da se čita kroz načine komunikacije….Od najranijeg doba vlasnici su uživali u knjigama i ljubimorno ih čuvali. Zato je lako razumljiva njihova želja da nekako označe svoje vlasništvo nad njima. Takve oznake sa opštim nazivom ex-libris od latinskog izraza koji znači iz knjiga (koje pripadaju)…postojale su hiljadama godina.“

Benoa Žino

Izložba prve godine studenata FPU u Beogradu, Odsek tekstil, ima za cilj da predstavi proces realizovanja jedne od vežbi kojima se studenti uvode u široko polje dizajna tekstila kao i radove nastale na predmetu Oblikovanje tekstila 1. Ujedno, izložba je prvo javno, vaninstitucionalno, predstavljanje klase upisane u školskoj 2021/22. godini.

Ona predstavlja rezultat promišljanja i likovnog istraživanja studenata, zasnovanog na ličnim afinitetetima, željama, idejama, stremljenjima, a preoblikovanim u vizuleni element kojim će se označiti određeni teksilni predmet ili proizvod.

Studenti su podstaknuti da prođu kompleksan proces rada u okviru dizajna tekstila, počevši od kreiranja elemenata, dezena do predviđanja primene istih.

Rad svakog studenta predstavljen je u tri segmenta: fotografija autora , prikaz procesa kreiranja elementa i/ili dezena i svitak/papirus .

Svoje radove predstaviće studenti: Ljubice Blagojević, Katarine Bogojević, Natalije Glušac, Anđele Dabić, Tijane Kolevski, Ive Kostić, Anđele Martić i Petra Miloševića.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 27. jula 2022. godine.

Tagovi:

Pročitajte još: