Pretraga
Close this search box.

Tamara Ognjević gošća prve ovogodišnje tribine „Beograd za početnike“ na Čukarici

Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, gastroheritolog i pisac bila je prvi gost ovogodišnje tribine „Beograd za početnike“ koja je i ovog puta imala zanimljivu temu: Gastronomsko nasleđe – gastroheritologija, mitovi i priče o hrani kao delu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Voditelj i modeartor tribine je Smiljana Popov, novinarka.

Tamara Ognjević, ili Vojvotkinja od viljuške, utemeljivačica je jedinstvene naučne discipline o gastronomskom nasleđu – gastroheritologije. Pred brojnom publikom koja je do poslednjeg mesta ispunila prostor Galerije `73, govorila je o tajnama kuhinje srpskih srednjovekovnih vladara, o tome šta su to jeli Romanovi ili revolucionari, o tajnama bombonjera kurtizana, o tome da li se na „Titaniku“ jeo kladovski kavijar, kao i obrojnim akterima malih i velikih gastronomskih drama. Bilo je reči o tome zašto neka jela zaslužuju da budu zaštićena kao kulturno nasleđe, ali i zbog čega naša gošća zaslužila titulu Vojvotkinje od viljuške. Na samom kraju tribine, sve goste je poslužila kolačićima od kima koji su se pravili u doba Svetog Save a na koje je utisnut studenički pečat .

Tamara Ognjević, suosnivač i direktorka Artis centra, master je istorije umetnosti, menadžer u kulturi i pisac. Specijalizovala je PR i marketing na Londonskoj školi i član je Međunaronog komiteta za muzejski PR i marketing (ICOM MPR) sa sedištem u Parizu. Stručnjak za upravljanje, interpretaciju i komunikaciju umetnosti i kulturnog nasleđa, utemeljivač je interdisciplinarne, sintetičke naučne metode gastronomske heritologije (skraćeno: gastroheritologija) u čijem fokusu je istraživanje gastronomskog nasleđa. Istraživač je pri Evropskom institute za istoriju i kulturu hrane – IEHCA, sa sedištem u Turu (Francuska). Ognjevićeva je autor više knjiga, stručnih i naučnih radova iz oblasti istorije umetnosti, kulturne istorije, muzeologije i heritologije (nauke o nasleđu) među kojima i kapitalnog izdanja “Blago Srbije: Kulturno-istorijska baština”. Autor je i rukovodilac nagrađivanih multidisciplinarnih projekata u oblasti kulturnog nasleđa (“Živeti prošlost”, “Poslastičarnica”, “Muzej i komunikacija” i dr.), kustos brojnih izložbi, predavač i koordinator različitih edukativnih programa fokusiranih na baštinu i njene potencijale.

Tagovi:

Pročitajte još: