Ususret Nacionalnom danu dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava 11. maja, danas je u svečanoj sali Gradske opštine Čukarica upriličen prijem za višestruke dobrovoljne davaoce i učenike koji su osvojili prva mesta na likovnom i literarnom konkursu pod nazivom „Krv život znači“. Crveni krst Čukarica i Gradska opština Čukarica već godinama unazad na ovaj dan organizuju susret sa našim sugrađanima koji svojom dobrom voljom, čovečnošću i odgovornošću spasavaju ljudske živote.

Zahvalnice dobrovoljnim davaocima i đacima čukaričkih škola uručili su predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Bradić.

Pozdravivši prisutne, predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić je istakao da je ponosan na dugu tradiciju humanosti i visok nivo odazivanja na pozive za pomoć, ta nesebičnost se potvrđuje iz akcije u akciju.

Koristim priliku da javno čestitam svim dobrovoljnim davaocima njihov praznik i još jednom im zahvalim na odluci da pomažu drugima. Smatramo da su ovaj prijem i dodela priznanja jedna dobra praksa i da ljudima koji čine ovako human gest, kao što je davanje krvi, nikada ne možemo dovoljno da se zahvalimo, ali možemo da im ukažemo pažnju i poštovanje. Verujemo da ćemo na ovaj način podstaći i druge da se pridruže i postanu davaoci, svesni da su dajući krv, pomogli nekom u presudnom trenutku. Ujuedno se zahvaljujemo i našim najmlađima koji su svojim literarnim i likovnim radovima pokazali da već od malih nogu znaju koliko su davalaštvo, solidarnost i briga za druge važni“, kazao je predsednik Kolarić dodajući da Gradska opština Čukarica i Crveni krst Čukarica imaju odličnu saradnju, svake godine imaju nove projekte, ali i neguju neke koji imaju dugu tradiciju, kao što je Sabor čovekoljublja, konkurs „Za sunčanu jesen života“ i mnogi drugi.

Sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Bradić je kazao da ima više desetina ljudi koji su više od sto puta dali krv, čime su spašene na hiljade života.

Prošle godine je više od 5.500 Čukaričana ponudilo da da krv, 4.903 njih je dalo dragocenu tečnost, što je povećanje od 368 jedinica krvi u odnosu na prethodnu godinu. Važno je da od malena popčnete sa decom da radite i da ih motivišete kroz različite akcije i konkurse kao što je „Krv život znači“. Posebna mi je čast što su naši posebni gosti danas i učenici ŠOSO „Sveti Sava“ Umka, koja je jedna od najhumanijih škola u Srbiji, jer već godinama unazad je domaćin deci sa Kosova i Metohije“, rekao je Zvezdan Bradić.

Ove godine priznanja su dodeljena i Turističkoj organizaciji Čukarica i Konjičkom klubu “Triniti”, kao institucijama koje su dale veliku podršku davalaštvu.