Pretraga
Close this search box.

(VIDEO) ŠUMA, VINOGRADI, NASELJE: Čukarica- Cerak

Ime je opis prethodnog stanja tog kraja, tj. cerove šume koja se prostirala na južnim obalama Save. Ova šuma je „upropašćena“ sečom bez nadzora u vreme ratova.

Naselje Cerak se nalazi iznad Ibarske magistrale i jugozapadnog oboda Košutnjaka, i nastavak je nekadašnjeg sela Žarkova. Na južnoj strani je omeđeno kasnijom izgradeom naselja Cerak Binogradi, Cerak 2, i najnovijim proširenjima Filmskog Grada. Naselje je udaljeno nekoliko autobuskih stanica od velikog komercijalnog centra Banovo Brdo, i reke Save/Savskog jezera i Ade Ciganlije.

 

Glavna osovina i saobraćajnica je Jablanička ulica, od koje se odvajaju manje, pretežno stambene ulice, od kojih su neke slepe ili se završavaju na parkinzima i prilazima Ceraku Vinogradi. Naselje izgrađeno na hrbatu-padini od Košutnjaka do Ibarske magistrale. Naselje je planski izgrađeno, sa veoma malo preostalih individualnih kuća starog Žarkova. Stambene jedinice su mešanog tipa, sa jasno vidljivim različiti periodima planske izgradnje: najstariji delovi naselja su izgrađeni ranih 1970-ih, u obliku kuća za individualno ili stanovanje više porodica i to većinom kuća u nizu ili delimično razdvojenih, niskih sa dva do tri sprata. Sredinom i krajem 1980-ih su izgrađene višespratnice sa po pet i šest spratova. Krajem 90-ih i početkom 2000-ih pored Ibarske magistrale i Ace Joksimovića su izgrađene najnovije višespratnice.

izvor: wikipedia.org

Tagovi:

Pročitajte još: