Pretraga
Close this search box.

Šta je ovom delu Čukarice donelo proglašenje za zaštićeni predeo izuzetnih odlika

Prostor Ade Ciganlije proglašen je nedavno za zaštićen predeo izuzetnih odlika i svrstan je u treću kategoriju zaštićenih područja lokalnog značaja. Šta to tačno znači za stotine hiljada posetilaca Ade, objašnjava Ivana Jelić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Zavod za zaštitu prirode Srbije već punih 75 godina radi na zaštiti prirode u Srbiji i proglašava zaštićena područja.

Vodimo centralni registar zaštićenih područja u kojem se svako zaštićeno područje koje se proglasi upiše, pa tako i Ada Ciganlija“, kaže Ivana Jelić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Zašto je Ada Ciganlija prostor izuzetnih odlika?

Ada Ciganlija odabrana je, pre svega, kao područje koje se sada nalazi u samom centru grada.

„Nekada nije bilo tako, nekada je bilo udaljeno, a sada je u samom centru grada i zbog toga je, da tako kažem, vredno. Vredno je i značajno i zbog zaštite biljnog i životinjskog sveta koji tu živi, jer predstavlja njihovo stanište. Zabeleženo je 460 biljnih vrsta, oko 140 vrsta ptica. Najznačajniji, najočuvaniji deo Ade predstavlja stanište gljiva Ade Ciganlije gde je zabeleženo 269 vrsta gljiva“, objašnjava Jelićeva.

Za stotine hiljada posetilaca, kojih najviše ima u toku letnih meseci, proglašavanje Beogradskog mora za zaštićeno područje znači da postoje nove mere i režimi koje moraju da poštuju.

Najstrože mere su u tom drugom režimu, odnosno u staništu ugljiva, a u ostalom delu Ade Ciganlije sprovodi se proaktivna zaštita, to se tako naziva. Upravljač, to je Javno komunalno preduzeće Ada Ciganlija, sprovodi mere da područje, koje možemo da koristimo, istovremeno očuvamo, to jest njegoveprirodne vrednosti“, istakla je gošća Beogradske hronike.

To konkretno znači da možemo da se šetamo, ali da ne smemo da beremo gljive bez dozvole u određenoj oblasti.

Seli li se Zoološki vrt na Adu Safari?

Zavod nije dobio zvaničan zahtev zalokalitet Ada Safari, gde je planirano da se preseli Zoološki vrt.

Tu postoji naselje Partizan, nehigijensko, nekomunalno, baš na tom lokalitetu. Tako da, životna sredina i to područje Ade je već ugroženo otpadnim vodama iz tog naselja. Pre svega bi trebalo u svakom slučaju, bez obzira na Zoološki vrt, rešiti problem divljeg naselja, koje je ima 160 objekata i gde živi 300 porodica“, ukazala je Jelićeva.

Kada Zavod za zaštitu prirode Srbije bude dobio zvaničan zahtev od Grada za premeštanje Zoološkog vrta na lokaciju Ade Safari, prema proceduri, Zavod će proceniti da li uz mere ograničenja i uslove zaštite prirode, postoji mogućnost da tu bude zoo-vrt.

 

Tagovi:

Pročitajte još: