Pretraga
Close this search box.

„Sizifov manevar” – misaoni medaljoni u Kulturnom centru „Čukarica“

Na književnoj tribini „Susret s piscem” u Kulturnom centru „Čukarica” gost je bio dr Vladan Živaljević, profesor na Medicinskom fakultetu, koji je predstavio svoj stvaralački poetski opus. Autor je govorio o svojoj knjizi pesama „Sizifov manevar” koju je objavila Srpska književna zadruga.

– U srpskoj književnosti je oduvek bilo lekara, danas manje, među njima se izdvaja Živaljević. Ova nova pesnička zbirka ima višeznačno i zagonetno ime sa mitskom osnovom – objasnio je Mileta Aćimović Ivkov, pesnik i književni kritičar, koji je bio domaćin programa.

On je ocenio da su među koricama sabrane višeznačne pesme često izgrađene kao meditacija, kao alegorija…

– Uglavnom za tematsku osnovu postavljaju kao važnu neku egzistencijalnu situaciju i važne iskustvene situacije, a najčešće su mala zagonetka, čije duplo dno treba da se traži i smisao popunjava – kazao je Ivkov.

U daljoj oceni navodi se da Živaljevićeva zbirka sadrži poeziju u kojoj lirika prelazi u refleksiju. Od svih stvari, pogotovo od suprotnosti sveta i prirode kao takve, ovaj pesnik traži neobične zakonitosti i paradoksalna iskustva. Njegove pesme su misaoni medaljoni – pesnički aforizmi u formi lirskog pojmovnika.

Tagovi:

Pročitajte još: