Pretraga
Close this search box.

Rekonstrukcija pešačke staze na Adi Ciganliji

Ucilju unapređenja uslova u glavnom gradu za sportske aktivnosti naših sugrađana, rekonstruisan je deo pešačke staze  na ulazu u Adu Ciganliju. Ova rekonstrukcija je sprovedena na inicijativu Gradske opštine Čukarica i JP „Ada Ciganlija“, a u okviru sanacije je urađeno je i proširenje pešačke staze.

Rekonstruisani deo pešačke staze obišli su ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zajedno sa članom Gradskog veća Slobodanom Šolevićem i predsednikom Gradske opštine Čukarica Srđanom Kolarićem. Obilasku su prisustvovali direktor JP „Ada Ciganlija“ Robert Đukić i pomoćnici predsednika opštine Nikola Aritonović i Petar Mandić.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je izrazila zadovoljstvo zbog prilike da obiđe završeni projekat rekonstrukcije dela pešačke staze na Adi Ciganliji.

„Opština Čukarica i JP „Ada Ciganlija” su sugerisali Gradu Beogradu i Ministarstvu za zaštitu životne sredine da postoji problem sa klizištem na ovom delu šetališta, nakon čega je Ministarstvo reagovalo. Javno preduzeće „Ada Ciganlija” je zahvaljujući dobrom projektu, koji je pre svega značajan za zaštitu životne sredine i njeno unapređenje, uspelo da obezbedi sredstva za zaustavljanje klizišta i sanaciju ovog dela šetališta. Ada je omiljeno mesto Beograđana i ovo je fantastičan primer dobre saradnje Ministarstva i lokalne samouprave. Ministarstvo nastoji da ravnomerno raspoređuje sredstva i da u svakoj lokalnoj samoupravi napravi pomak po pitanju zaštite životne sredine. Projekti koji se tiču ekologije nisu značajni isključivo zbog samih rezultata u oblasti životne sredine već i doprinose podizanju svesti o važnosti ovih pitanja“, rekla je Irena Vujović.

Nikodijević je podsetio da je Ada Ciganlija najveći sportsko-rekreativni i kulturni centar u Beogradu koji posećuje ogroman broj posetilaca.

„Veliki broj posetilaca nas obavezuje da svake godine dodatno unapređujemo postojeće sadržaje. Svakako, sve što se radi „nosi” i obavezu očuvanja prirode na Adi Ciganliji. Trudimo se da svake godine povećavamo broj novih stabala i sadnica, a svi radovi se izvode uz obaveznu zaštitu životne sredine. Zahvaljujući Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kao i resornom gradskom sekretarijatu, u protekle dve godine na Adi je zasađeno više od 2.000 sadnica i postoji jasna namera da i u narednom periodu nastavimo sa pošumljavanjem Ade Ciganlije. Osim pošumljavanja, moramo da vodimo računa i o postojećem šumskom fondu, s obzirom na fizičku starost stabala“, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, na Adi postoje sadržaji koji su prilagođeni svim uzrastima, sa preko 50 otvorenih terena koji su besplatni i na raspolaganju svim građanima.

„Za sledeću godinu planiramo da povećamo kapacitete biciklističkih staza. Ukoliko proširimo biciklističku stazu i povežemo je sa Beogradom na vodi, a posle i sa Sportsko-rekreativnim centrom „Milan Gale Muškatirović”, dobili bismo najdužu i najlepšu biciklističku stazu u Jugoistočnoj Evropi, što nam je svakako i cilj. Pored toga, postojeće sadržaje moramo održavati, tako da sam u razgovoru sa direktorom JP „Ada Ciganlija” razmatrao i eventualnu rekonstrukciju pešačke staze, budući da je prilično stara. Postoje i ideje za otvaranjem novih sportskih sadržaja koji će doprineti povećanju atraktivnosti ovog dela grada. Verujem da će veoma uskoro biti otvoreno skijalište i da će deca na Adi moći da uče da skijaju. To jeste malo neuobičajeno, ali će svi moći uskoro da vide kako će to izgledati. U perspektivi je i otvaranje pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Adu Ciganliju sa novobeogradskom obalom Save. Na taj način će Ada postati dostupnija sugrađanima sa Novog Beograda. Urađena je nova ulazna rampa, a povećan je kapacitet parking mesta na ulazu radi smanjenja broja automobila koji ulazi na Adu. Kupljeni su električni vozići koji će besplatno prevoziti posetioce oko jezera, a u daljoj perspektivi je i proširenje sportskih kapaciteta, budući da je upitanju pravi „biser” Beograda. Verujem da će Ada u godinama koje dolaze nastaviti da se razvija i ostati atraktivna za posetioce, kao i da će dobijati organizaciju brojnih sportskih i drugih događaja. Prošle godine na Adi je bilo preko 300 događaja na otvorenom, što je zaista veliki broj i verujem da će tako biti i u budućnosti“, rekao je Nikodijević.

Direktor JP „Ada Ciganlija” Robert Đukić je zahvalio ministarki Vujović jer je Ministarstvo, kako je rekao, obezbedilo novac za sanaciju dela šetališta.

„U okviru sanacije urađeno je i proširenje pešačke staze i ovo je sada jedno od najlepših mesta sa panoramskim pogledom na jezero. Bez podrške Nikole Nikodijevića i Grada, sigurno ne bismo uspeli da razvijamo Adu Ciganliju ovom brzinom i konstantno unapređujemo sadržaje. Pre pet godina smo usvojili Akcioni plan razvoja Ade Ciganlije i u velikom delu su ispunjeni postavljeni ciljevi“, rekao je Đukić.

Tagovi:

Pročitajte još: