Pretraga
Close this search box.

Prvi put voda sa Čukarice usmeravana ka Novom Beogradu

U jednom trenutku bilo je ugroženo vodosnabdevanje leve, novobeogradske obale Save, Zemuna i Bežanijske kose. ‒ Zasad se ne očekuju problemi sa izlivanjem reke.

U glavnom gradu je i juče bilo oblačno, kišovito i sveže za ovo doba godine, ali nije ni za poređenje sa onim što nas je snašlo dan ranije. Posledice snažnog nevremena koje je u subotu zahvatilo veliki deo Srbije i juče su bile vidljive ‒ oboreno drveće, neka stabla iščupana sa korenom, oštećeni automobili, otkinuti krovovi sa zgrada, stambeni i drugi objekti poplavljeni… Sve nadležne komunalne službe i juče su bile angažovane na otklanjanju štete.

Sekretar Sekretarijata za vanredne situacije Darko Glavaš izjavio je da su tokom subotnjeg nevremena delovi Čukarice i Novog Beograda bili bez struje pošto je je nekoliko trafo-stanica ostalo bez električne energije. U jednom trenutku konstatovano je da je samim tim bilo ugroženo vodosnabdevanje leve, novobeogradske obale Save, Zemuna i Bežanijske kose.

Tanjug prenosi da je Glavaš naveo da je prvi put voda sa Čukarice preusmeravana ka Novom Beogradu, tako da je održan sistem vodosnabdevanja, ali je snaga oluje bila takva da je u nekom trenutku potencijalno bilo ugroženo snabdevanje većeg dela Novog Beograda i Zemuna.

Ekipe „Elektrodistribucije” su izuzetno brzo rešile probleme sa nestankom struje, istakao je Glavaš.

Naveo je da je tokom nevremena vetar duvao 80 do 100 kilometara na sat, a da je za prvih 40 minuta oluje palo od 30 do 50 litara po kvadratnom metru, pre svega u Zemunu, Novom Beogradu, na Čukarici, delovima Palilule i Starog grada.

Šapić: Beograd je imao sreće

Moramo da prihvatimo novu realnost da nam se klima menja, ovo su karakteristike tropske klime sa velikim vrućinama i olujama, te apelujem na sve Beograđane da počnemo ozbiljnije da shvatamo najave vremenskih nepogoda, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

– Beograd je zaista imao sreće jer nije naneta materijalna šteta ni blizu kakva je u drugim delovima Srbije, a da ne govorim o regionu, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji. Naše službe su sve vreme bile na terenu, a Štab za vanredne situacije praktično zaseda sve vreme i od sada ćemo morati na dnevnom nivou da budemo spremni – poručio je Šapić, prenosi Beoinfo.

Prema njegovom mišljenju, to što nam se desilo u subotu je bilo intenzivnije i snažnije nevreme nego ono koje se dogodilo pre tri sedmice. Ovoga puta grad je bio do veličine teniske loptice i, osim materijalne štete, moglo je biti tragičnih posledica po građane.

– Tako ćemo sada morati da krenemo u posebne analize i preglede stabala. Drvo koje ne izgleda oštećeno, a unutra je trulo, pri ovakvom nevremenu prvo puca i nanosi materijalnu štetu, te postoji rizik da se neko povredi. Niko neće seći zdravo drvo, drveće mora redovno da se orezuje i o tome moramo da povedemo više računa – istakao je Šapić.

Tagovi:

Pročitajte još: