Pretraga
Close this search box.

Promocija knjige „Ko je bio Ivo Andrić“ i „Nebo nad Beogradom“ na Čukarici

Uutorak, 13. februara u 19 časova, u Kulturnom centru „Čukarica“ na tradicionalnoj tribini „Susret s piscem“ biće predstavljene knjige Žanete Đukić Perišić: „Ko je bio Ivo Andrić“ i „Nebo nad Beogradom“.

Gost: Maja Radonić.

Razgovor vodi Mileta Aćimović Ivkov.

 

Dr Žaneta Đukić Perišić rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet (Katedra za opštu književnost i teoriju književnosti). Za vreme postdiplomskih studija u Lenjingradu napisala je magistarski rad „Poetika sižea u Istorijskoj poetici A. N. Veselovskog“. „Studijom Lik Tome Galusa u delu Ive Andrića“ magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu tezom „Tematsko-motivski, idejni i poetički aspekti Andrićevog stvaralaštva u biografskom i istorijskom kontekstu“.

Objavila je knjige „Kavaljer svetog duha“ (1992), „Jevrejski portreti u delu Ive Andrića“ (2005), „Kulinarski putopisi“ (2008), „Pisac i priča: stvaralačka biografija Ive Andrića“ (2012). U srpskoj periodici objavila je i niz studija iz oblasti istorije i teorije književnosti, te kritičkih tekstova o savremenoj srpskoj prozi.

Priredila je knjige: „Na sunčanoj strani, Andrićev nedovršeni roman“ (1994); „Predeli i staze, Andrićeva putopisna proza“ (2000); „Anđeo iza ogledala, ljubavna pisma svetskih pisaca“ (2001); „Priča i pričanje, izbor priča nagrađenih Andrićevom nagradom“ (2001); „Anđeo istorije i dnevni poslovi, izbor kritičko-esejističkih tekstova Miodraga Perišića“ (sa Mihajlom Pantićem) (2004); „Sabrane pripovetke Ive Andrića“ (2008, 2012).

Prevodi sa ruskog jezika. Radi kao savetnica u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

 

Ulaz slobodan.

Tagovi:

Pročitajte još: