Pretraga
Close this search box.

Princeza Danica Karađorđević u poseti Galeriji`73 na Čukarici

Svečano otvaranje izložbe „Lada 2022/Novi članovi“, našeg najstarijeg umetničkog udruženja, održano je četvrtak 17. novembra u Galeriji 73. LADI je pristupilo devet novih članova, a izložba u Galeriji73 njihovo je prvo zvanično predstavljanje u tom svojstvu. To su: Blagoje Dimić, Branimir Karanović, Vesna Knežević, Radomir Knežević, Milan – Cile Marinković, Gordana Ana Mirkov, Dimitrije Pecić, Zoran Todović i Sava Halugin. Otvaranju izložbe prisustvovali su članovi kraljevske porodice, princeza Danica i princ Stefan Karđorđević.

Društvo srpskih umetnika LADA je najstarije aktivno umetničko udruženje na Balkanu koje je osnovano 1904. godine. Na predlog Marka Murata, jednog od osnivača, dobilo ime po slovenskoj boginji obnove. Srpska LADA bila je sekcija istoimenog saveza čije su članice bile i sekcije hrvatskih, slovenačkih i bugarskih umetnika. Društvo LADA na svoje izložbe često poziva, kao goste, umetnike koji nisu njeni članovi, a povremeno i proširuje svoje članstvo.

Izložbu je svečano otvorio Aleksandar Đurić, počasni predsednik LADE, koji je tom prilikom govorio o istorijatu i izuzetnom značaju društva koje traje duže od jednog veka, čiji su osnivači bili i Uroš Predić, Đorđe Jovanović, Beta i Risto Vukanović, Simeon Roksandić i Petar Ubavkić.

Prisutne goste, umetnike i ljubitelje umetnosti pozdravila je u ime Galerije 73 direktorka Mirela Pudar, koja je izjavila das su LADA i Galerija73 potpisali rotokol o saradnji, kojim se ispisuje nova istorija ove institucije kulture, koja u kontinuitetu istrajava već pola veka na kulturnoj mapi Beograda.

Izložba LADE će trajati do 29. novembra 2022. g.

Tagovi:

Pročitajte još: