Pretraga
Close this search box.

Predstava „ZLOSTAVLJANJE“ na Čukarici

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo?

Gde to vodi i kakve su posledice?

Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“.

 

Dramska umetnica Milica Janković u četvrtak, 30. marta sa početkom u 19,30 časova, na sceni Kulturnog centra „Čukarica“ odigraće monodramu „Zlostavljanje“, koja je nastala po tekstu Ive Andrića.

 

Predstavu je režirao Tihomir Stanić.

 

Monodrama „Zlostavljanje“, koja se gleda „bez daha“, naišla je na sjajne reakcije i zaintrigiranost kod publike jer obrađuje savremenu i aktuelnu temu psihičkog i emotivnog zlostavljanja kroz izvorni tekst našeg nobelovca Ive Andrića.

Predstava je premijerno izvedena u „Teatrijumu“, u kom je na stalnom repertoaru, zatim u Zagrebu na „Danima srpske kulture“, u pozoristu „Madlenianum“, u Berlinu u organizaciji „Srpskog kluba Berlin“ i u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u Beogradu.

 

Radnja pripovetke se dešava u periodu izmeđuu dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža, Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice. Ovo je predstava koja dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.

 

Cena karte: 500,00 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još: